Sungur: Ο τουρκικός στρατός παρέλαβε νέα φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας [vid]

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρέδωσε την πρώτη παρτίδα του φορητού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας τύπου Sungur στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ, ενώ δημοσιεύτηκαν και πλάνα από την εκτόξευση του.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το τουρκικής κατασκευής MANPADS κατασκευάζεται από την εταιρεία Roketsan και πλέον βρίσκεται στην υπηρεσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, τονίζοντας πως «διαθέτει αισθητήρα υπέρυθρης απεικόνισης που είναι ανθεκτικός σε αντίμετρα και μπορεί να «λοκάρει» εχθρικές απειλές με μεγάλη αποτελεσματικότητα πέρα από το οπτικό πεδίο του χρήστη».

Το φορητό πυραυλικό συστήματα αεράμυνας τύπου Sungur έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων ενώ ακόμα το βλήμα διαθέτει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Επίσης, έχει ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλιων και εχθρικών δυνάμεων (IFF), γεγονός που επιτρέπει στον χρήση να «κλειδώνει τον στόχο προτού εκτοξεύσει το βλήμα με λειτουργία «fire and forget».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan εργάζεται στην ανάπτυξη έκδοσης του Sungur για να χρησιμοποιείται σε εναέριες και ναυτικές πλατφόρμες (ελικόπτερα, drone και κύριες μονάδες επιφανείας), καθώς επίσης φαίνεται πως ήδη αποτελεί μέρος του οπλισμού που φέρουν τα τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων τύπου Vuran.