Switchblade 600: Έρχονται στην Ουκρανία τα drones-καμικάζι που φέρουν κεφαλή Javelin [vid]

Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία – αν δεν έχουν στείλει ήδη – τα Switchblade 600, τα οποία αποτελούν εξέλιξη του λεγόμενου drone-καμικάζι Switchblade 300, που ήδη χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό.

Μάλιστα στις αρχές Απριλίου ολιγάριθμη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών πήγε στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτεί στην χρήση των Switchblade, όπως είχε αποκαλύψει στέλεχος του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Η διαφορά των εξελιγμένων drone-καμικάζι από τα προηγούμενα, είναι πως εξοπλίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τινάξουν στον αέρα ένα τανκ, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, ακόμη κι ένα ελικόπτερο ή αεροσκάφος που είναι σταθμευμένο.

Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία, τα Switchblade 600 ζυγίζουν 50 λίβρες (23 κιλά), είναι φορητά και μπορούν να τοποθετηθούν σε 10 λεπτά.

Έχουν σχεδιαστεί για να πετούν σε απόσταση 40 km (25 mi) σε 20 λεπτά, και στη συνέχεια να περιπλανηθούν για άλλα 20 λεπτά (αυξάνοντας τη συνολική εμβέλεια στα 80 km).

Επιτίθεται με ταχύτητα 185 km/h (115 mph), μεταφέροντας μια κεφαλή ATGM βασισμένη στο Javelin ATGM, σχεδιασμένη για να εξουδετερώνει τεθωρακισμένα οχήματα.

Ένα σύστημα ελέγχου πυρός που βασίζεται σε tablet με οθόνη αφής μπορεί να ελέγχει χειροκίνητα ή αυτόνομα τα πυρομαχικά.

Το Switchblade 600 αναπτύχθηκε για το πρόγραμμα Army Single Multi-Mission Attack Missile.

Το «μεγάλο» drone-καμικάζι που εξοπλίζεται με κεφαλή ATGM έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από ένα αντίστοιχο αντιαρματικό όπλο, ενώ έχει υπολογιστεί πως κοστίζει λιγότερο από τους αντιαρματικούς πυραύλους όπως ο FGM-148 Javelin.

Δείτε ένα βίντεο προσομοίωσης της κατασκευάστριας εταιρείας του Switchblade 600: