Switchblade: Τα αμερικανικά drone-καμικάζι βγάζουν νοκ άουτ ρωσικά τανκ στην Ουκρανία [vids]

Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν τα αμερικανικής κατασκευής Switchblade, γνωστά και ως drones καμικάζι, για να καταστρέψουν ρωσικά άρματα μάχης.

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας ανήρτησαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο, το οποίο δείχνει ένα ρωσικό άρμα μάχης T-72 πριν χτυπηθεί ξαφνικά από ένα Switchblade.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι στρατιώτες έπιναν χαλαροί αλκοόλ, καθισμένοι στην οροφή του άρματος Τ-72.

«Ένα πρωτοποριακό drone-καμικάζι εξοπλισμένο με ισχυρά εκρηκτικά πέταξε κατευθείαν μέσα στο τανκ, προκαλώντας ανεπανόρθωτες απώλειες στον εχθρό. Η όλη διαδικασία καταστροφής του εχθρού καταγράφηκε από μια κάμερα που βρίσκεται στο φονικό drone», ανέφεραν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων σε ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη.

Το Switchblade είναι ένα πυρομαχικό που εκτοξεύεται από σωλήνα και φέρει κάμερα και κεφαλή που αναπτύχθηκε από την AeroVironment. Η εταιρεία υποστηρίζεει ότι το Switchblade αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά αυτόματων πυρομαχικών εκτεταμένου βεληνεκούς, παρέχοντας άνευ προηγουμένου υποστήριξη αναγνώρισης και επιτήρησης στόχων και διαθέτει οπτικά υψηλής ακρίβειας, αντοχή σε πτήση άνω των 40 λεπτών και κεφαλή κατά της θωράκισης για καταστροφή μεγαλύτερων και ισχυρότερων στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία δεκάδες Switchblade 600 και μικρά Switchblade 300 loitering.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί εκατοντάδες άλλα Switchblades, καθώς και νέα «μυστηριώδη» drones που ονομάζονται «Phoenix Ghost», τα οποία κατασκευάστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για χρήση στην Ουκρανία ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Defence Blog