Συμφωνία με την SAAB επιδιώκει η Τουρκία,για αεροσκάφος

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

»Παράθυρο» για την κατασκευή από την Τουρκία μαχητικού αεροσκάφους ανοίγει η συμφωνία τεχνικής συνεργασίας Τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρίας ΤΑΙ με την σουηδική SAAB που κατασκευάζει τα  Gripen.

Η συμφωνία, όπως αναφέρει σήμερα η  Hurriyet στην πρώτη σελίδα,προνοεί ότι η ΤΑΙ  θα μπορεί να αγοράσει από την SAAB και εξαρτήματα για τον σχεδιασμό αεροσκαφών.  Αυτό – σχολιάζει η εφημερίδα – αξιολογείται ως μια εξέλιξη για την κατασκευή από την Τουρκία νωρίτερα από το αναμενόμενο εγχώριων αεριωθουμένων.

Χωρίς να σημαίνει ότι στα σχέδια της Τουρκίας είναι κατ ανάγκην να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος σαν και αυτό,να θυμίσουμε ότι το  Saab JAS 39 Gripen  είναι ένα ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου που κατασκευάζεται από τη σουηδική εταιρεία αεροδιαστημικής Saab . Είχε σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το Saab 35 Draken και 37 Viggen στην Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας.Το Gripen έχει κινητήρα  Volvo-Flygmotor RM12, ένα παράγωγο της General Electric F404. 

Η JAS 39 πέταξε για πρώτη φορά το 1988. και μπήκε σε υπηρεσία το 1997. Η Saab έκτοτε συνεργάστηκε με άλλες εταιρείες αεροδιαστημικής στην εμπορία του αεροσκάφους σε διεθνές επίπεδο, και έχει επιτύχει κάποιες πωλήσεις στην Κεντρική Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Περισσότεροι από 240 Gripens έχουν παραδοθεί ή παραγγέλθηκαν από το 2012.