Συμβόλαιο 5,4 δις δολάρια για αντιπυραυλικά πήρε η Lockheed από τη Σαουδική Αραβία!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την σχεδιαζόμενη πώληση στη Σαουδική Αραβία πυραύλων PAC-3, τους οποίους κατασκευάζει η εταιρεία Lockheed Martin Corp, αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας ανέφερε ότι η πώληση θα γίνει πως όφελος ενός εταίρου-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η απαραίτητη ειδοποίηση στο Κογκρέσο εστάλη χθες Τρίτη, μερικές εβδομάδες μετά τη σύναψη μιας σημαντικής συμφωνίας με το Ιράν. Η έγκριση της πώλησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα μπορούσε να συμβάλει να καθησυχαστεί η Σαουδική Αραβία και να πειστεί για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην προάσπιση της ασφάλειά της.

Η Λόκχιντ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «υποστηρίζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καθώς συζητούν την ενδεχόμενη πώληση επιπρόσθετων πυραύλων PAC-3 στο πλαίσιο της αναβάθμισης» της σαουδαραβικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πύραυλοι Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) μπορούν να αναχαιτίζουν αεροσκάφη και πυραύλους. Χρησιμοποιούνται σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.