Συντριβή F-35 στις ΗΠΑ: Σοκαριστικό ηχητικό ντοκουμέντο του πιλότου που καλεί για βοήθεια – «Δεν ξέρω που είναι το μαχητικό» [vid]

Στις ΗΠΑ συγκλονίζει είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Νότιας Καρολίνας από το τηλεφώνημα που έκανε στο 911 για βοήθεια μετά την συντριβή του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου  F-35 στην περιοχή, καθώς ο πιλότος πρόλαβε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και να σωθεί.

Στην κλήση στο 911 ακούγεται αρχικά ένας κάτοικος από το Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Είχε καλέσει για βοήθεια, λίγο αφότου είχε δει ξαφνικά έναν πιλότο να… προσγειώνεται στην αυλή του με αλεξίπτωτο. Ήταν φυσικά ο κυβερνήτης του F-35 που είχε πέσει στην περιοχή.

Ο κάτοικος δείχνει να τα έχει λίγο χαμένα από το σοκ. Αμέσως μετά ο πιλότος παίρνει το τηλέφωνο και λέει ότι έπεσε με το αεροσκάφος και πρέπει να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης γιατί δεν γνωρίζει το σημείο στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ που συνετρίβη το F-35. Ο 47χρονος πιλότος, λέει ότι είναι «καλά» μετά την πτώση του αεροσκάφους F-35 αλλά τονίζει όμως, ότι πονάει η πλάτη του και ζητάει να σταλεί ασθενοφόρο.

«Έχουμε έναν πιλότο στο σπίτι, και υποθέτω ότι προσγειώθηκε στην πίσω αυλή μου, και προσπαθούμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να φέρουμε ένα ασθενοφόρο στο σπίτι, παρακαλώ», λέει ο κάτοικος του σπιτιού στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ και προσθέτει  ότι ο πιλότος «φαίνεται μια χαρά». Εκεί παίρνει το τηλέφωνο ο κυβερνήτης του F-35.

Λέει ότι το αεροσκάφος συνετρίβη, αλλά δεν ξέρει που, καθώς τονίζει ότι εκείνος εγκατέλειψε το F-35 με το εκτινασσόμενο κάθισμα. «Κυρία μου, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη. Είμαι ο πιλότος. Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διάσωση», λέει σε δραματικό τόνο ο πιλότος. «Δεν είμαι σίγουρος πού βρίσκεται το αεροπλάνο. Κάπου θα πρέπει να έχει προσγειωθεί. Εγώ εκτινάχθηκα», συνεχίζει.

Η δεύτερη κλήση για το ασθενοφόρο

Λίγο αργότερα ο πιλότος του F-35 κάνει και δεύτερη κλήση στο 911. Αυτή τη φορά ζητά ιατρική βοήθεια και λέει ότι πρέπει να σταλεί ασθενοφόρο. «Κυρία μου, είμαι πιλότος σε στρατιωτικό αεροσκάφος και εκτινάχθηκα. Οπότε έπεσα  με το αλεξίπτωτο. Μπορείτε, παρακαλώ, να στείλετε ένα ασθενοφόρο;», λέει ο κυβερνήτης του F-35.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πιλότος του F-35 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του λόγω τεχνικής βλάβης. Από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι το αεροπλάνο έπεσε από τα 2.000 πόδια σε μια αγροτική περιοχή. Οι ομάδες διάσωση  χρειάστηκαν μια ολόκληρη ημέρα για να το εντοπίσουν. Η έρευνα για το περίεργο ατύχημα βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες, δήλωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Με πληροφορίες από: Newsit / NPR | Φωτογραφία αρχείου