SYPAQ: Τα viral «χάρτινα drones» που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις στην Ουκρανία [pics, vid]

Η αυστραλιανή strt-up εταιρεία με την επωνυμία «SYPAQ» και έδρα την Μελβούρνη έχει τραβήξει τα «βλέμματα» των αναλυτών τις τελευταίες ημέρες, μετά την είδηση ότι τα low-cost drones που κατασκευάζει, έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία και μάλιστα οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αρκετά ικανοποιημένες από την χρήση τους.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η «SYPAQ», η εταιρεία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον αυστραλιανό Στρατό Ξηράς, υπό την αιγίδα του Defense Innovation Hub με σύμβαση αξίας 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να κατασκευάσει ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα χαμηλού κόστους, το οποίο θα χρησιμοποιείται για αποστολές διοικητικής μέριμνας, όπως η παράδοση προμηθειών και εξοπλισμού σε περιοχές όπου δεν μπορούν να φτάσουν συμβατικά μέσα logistics.

Έτσι, δημιουργήθηκαν το περίφημο drone τύπου PPDS (Corvo Precision Payload Delivery System), τα οποία επίσης είναι γνωστά ως «χάρτινα drones» επειδή η κατασκευή τους έχει γίνει με αναλώσιμα υλικά, χαρτόνι και λάστιχα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η αξία του, καθώς μπορεί να πετάξει έως και 120 χιλιόμετρα και να προσγειωθεί μόνο του, δίχως τον τηλεχειρισμό πιλότου, προσφέροντας πραγματική αυτονομία στις στρατιωτικές δυνάμεις που το αναπτύσσουν στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Μετά από feedback και σχόλια Ουκρανών στρατιωτών που το χρησιμοποιούν στον πόλεμο, τα drones τύπου PPDS έχουν πλέον προσαρμοστεί και υποστεί τροποποιήσεις προκειμένου να εκτελούν και άλλες αποστολές, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση.