Συρία: Αποκαλύφθηκε «σπάνιο» τεθωρακισμένο όχημα των Αμερικανών [vid]

Οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία «τρέχουν» μετά την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας να αποσύρει μια δύναμη 1.000 στρατιωτών από την περιοχή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Τουρκία να υλοποιήσει τα επιθετικά σχέδιά της.

Σε πλάνα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, οι αναλυτές και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πρόσεξαν κάτι, το οποίο σχετίζεται με στρατιωτικά μέσα των Αμερικανών και πιο συγκεκριμένα, ένα «σπάνιο», όπως το χαρακτήρισαν, τεθωρακισμένο όχημα μάχης.

Στις εικόνες που δημοσιεύτηκαν, εμφανίζονται Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα «άγνωστο» τεθωρακισμένο όχημα μάχης, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το «Armored Ground Mobility System» ή αλλιώς «AGMS», ένα όχημα έξι τροχών αυστριακής σχεδίασης.

Ειδικότερα, είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με έξι τροχούς, το οποίο παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας, επιθετικές δυνατότητες στο προσωπικό αλλά και αυξημένη ευελιξία και ταχύτητα, ενώ χρησιμοποιείται ειδικά από τις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 στρατιώτες μαζί με τον διοικητή και τον οδηγό του.

Τα χαρακτηριστικά του και η υπηρεσία του

Τα πρώτα οχήματα τύπου «Armored Ground Mobility System»  παραδόθηκαν στον στρατό των ΗΠΑ το Μάρτιο του 2000 και σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί πιστεύουν πως χρησιμοποιούνται από την περίφημη «Delta Force» του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και το 75ο Σύνταγμα Καταδρομέων των ΗΠΑ, που παρέλαβαν συνολικά είκοσι τέτοιου είδους οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί 12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού 6 × 6 AGMS,  τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την General Dynamics Land Systems και όπως φαίνεται επιχειρεί αυτή την στιγμή στη Συρία.

Τα οχήματα παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας από φυσικές απειλές αλλά και σε απειλές ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς επίσης προστατεύει το προσωπικό από αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED), ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο όπλο 12,7 χιλιοστών και αυτόματα ολμοβόλα των 40 χιλιοστών.

Δείτε τα πλάνα:

Πηγή: Defence Blog