T-14 Armata: «Η Μόσχα θέλει να αναπτύξει προβληματικά άρματα μάχης στην Ουκρανία – Δεν τα θέλει ο στρατός»

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε εκ νέου στα ρωσικά τεθωρακισμένα κύρια άρματα μάχης επόμενης γενιάς τύπου T-14 Armata, το οποίο μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναπτυχθεί στα πεδία επιχειρήσεων του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η ενέργεια αυτή ενέχει αρκετούς και σημαντικούς κινδύνους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Βρετανοί είχαν δημοσιοποιήσει δορυφορική εικόνα στην οποία εμφανίζονταν δύο T-14 Armata σε πεδίο εκπαιδεύσεως στη νότια Ρωσία, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι ο ρωσικός στρατός ενδεχομένως αποστείλει τα συγκεκριμένα άρματα μάχης για να επιχειρήσουν στην Ουκρανία. Στη σημερινή ενημέρωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας παρατίθεται μια ακόμα διάσταση του ζητήματος.

Δορυφορική λήψη που δημοσίευσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών τονίζουν πως τους τελευταίους μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία δεν ήθελαν να παραλάβουν την πρώτη «παρτίδα» των T-14 Armata, διότι αυτά δεν βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση και θεωρήθηκαν προβληματικά. Παρόλο που δεν έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των Ρώσων στρατιωτιών, εντούτοις τα τελευταία τρία χρόνια, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημοσίως τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης, τόσο με τον κινητήρα των αρμάτων μάχης όσο και με τα οπτικά συστήματα θερμικής απεικόνισης. Άρα,

Μάλιστα, οι Βρετανοί υπογραμμίζουν πως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου περιέγραψε την «παρτίδα» αρμάτων μάχης μάχης τύπου T-14 Armata που θα κατασκευάζονταν εντός του 2022 ως «πειραματική«. Συνεπώς, ακόμα και αν η Μόσχα με την πολιτική ηγεσία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίσει να αναπτύξει στην Ουκρανία τα νέα αυτά άρματα μάχης, είναι σχεδόν απίθανο να πληρούν τα κριτήρια ώστε να θεωρούνται αφενός αξιόπιστα και λειτουργικά, αφετέρου «επιχειρησιακά».

Φωτογραφία Reuters