T-14 Armata: «Οι Ρώσοι πιθανώς αναπτύξουν τα νέα άρματα μάχης στην Ουκρανία» λένε οι Βρετανοί

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα περίφημα ρωσικά κύρια τεθωρακισμένα άρματα μάχης επόμενης γενιάς τύπου T-14 Armata, με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας να τονίζει στην σημερινή ενημέρωση πληροφοριών ότι η Μόσχα εξετάζει πιθανώς την ανάπτυξη ενός μικρού αριθμού αυτών των τανκς, προκειμένου να επιχειρήσουν στην Ουκρανία.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν μια δορυφορική λήψη μιας περιοχής στη νότια Ρωσία, στην οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μπορεί να σχετίζεται μια μια διαδικασία προετοιμασίας για μελλοντική ανάπτυξή τους στο πεδίο επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία έχει ακόμη μεταφέρει T-14 Armata στην Ουκρανία.

Δορυφορική λήψη που δημοσίευσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Οι Βρετανοί υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη των τανκς τύπου T-14 Armata ενέχει μεγάλο κίνδυνο και ρίσκο για τους Ρώσους, καθώς το πρόγραμμα κατασκευής τους έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από προβλήματα, όπως καθυστερήσεις, μείωση ρυθμών παραγωγής και ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Εντούτοις, εάν η Ρωσία αποφασίσει τελικά να αποστείλει αυτά τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, θα οφείλεται κυρίως για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ενώ ακόμα Ρώσοι αξιωματικοί δεν είναι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα και την χρησιμότητά τους στην μάχη.

Φωτογραφία αρχείου Reuters