T-14 Armata: Γιατί οι Ρώσοι αποσύρουν τα νέα τεθωρακισμένα άρματα μάχης από την Ουκρανία ;

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ρωσικός Στρατός Ξηράς έχει ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσης των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου T-14 Armata από τα μέτωπα επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι αυτά «έλαβαν μέρος σε μάχες της πρώτης γραμμής».

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι δήλωσαν ότι ο σκοπός της επιχειρησιακής ανάπτυξης των T-14 Armata ήταν τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης να δοκιμαστούν αλλά και να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας τους στο πεδίο επιχειρήσεων κάτω από πραγματικές, ρεαλιστικές συνθήκες μάχης, ενώ πρόσθεσαν ότι η αποστολή τους ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου αποσύρονται από τη πρώτη γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κατασκευής και ανάπτυξης των ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης νέας γενιάς τύπου T-14 Armata έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο ρωσικός Στρατός να περιμένει ακόμα να αποκτήσει άρματα μάχης σειριακής παραγωγής.

Η παρουσία T-14 Armata στην Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανολογούμενη ανάπτυξη των συγκεκριμένων τανκς έχει απασχολήσει αμυντικούς αναλυτές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν κάποιες αναφορές από το RIA Novosti ότι «τα άρματα μάχης νέας γενιάς έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, «αλλά δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει σε επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης» και ότι διαθέτουν μη επανδρωμένο πυργίσκο, ενισχυμένη προστασία και θωράκιση πληρώματος και ότι μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα.

Στις αρχές του έτους, όπως είχαμε γράψει στο OnAlert, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αποκαλύψει την παρουσία των νέων αρμάτων μάχης σε στρατιωτική βάση στη νότια Ρωσία, όπου χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όμως είχαν τονίσει ότι η  «παρτίδα» των T-14 Armata θα κατασκευάζονταν εντός του 2022 θα ήταν «πειραματική» και ως εκ τούτου, θα ήταν σχεδόν απίθανο να πληρούν τα κριτήρια ώστε να θεωρούνται αφενός αξιόπιστα και λειτουργικά, αφετέρου «επιχειρησιακά».

Φωτογραφία Reuters