T-72: Η Πολωνία έστειλε τα σοβιετικά άρματα μάχης στην Ουκρανία – Τα Challenger 2 θα «καλύψουν το κενό»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας επιβεβαίωσε ότι η χώρα προμήθευσε τα σοβιετικά άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τον αγώνα ενάντια στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε τα σχέδια να παραδώσει έναν άγνωστο αριθμό αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Πολωνία για να «καλύψει» τις επιχειρησιακές ανάγκες του στρατού της.

«Λάβαμε εξοπλισμό για να καλύψουμε τα κενά μας», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Polsat News, αναφερόμενος στα όπλα που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου. «Σήμερα, τα όπλα μας χρησιμοποιούνται για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, αλλά 500 χιλιόμετρα μακριά από τα πολωνικά σύνορα».

Ερωτηθείς για το πόσα T-72 παραδόθηκαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Μοραβιέτσκι είπε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα παράσχουμε αυτές τις πληροφορίες».

Το 2019, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας υπέγραψε σύμβαση με εγχώριες εταιρείες, με επικεφαλής τον κρατικό αμυντικό γίγαντα PGZ, για την αναβάθμιση έως και 318 αρμάτων μάχης στην έκδοση T-72M1.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία αξίας περίπου 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 250 αρμάτων μάχης M1A2 Abrams SEPv3 από τις ΗΠΑ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερο σχέδιο της Βαρσοβίας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής σχεδίασης στην Ουκρανία. Η πρωτοβουλία τελικά ακυρώθηκε και ο Μοραβιέτσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν επιδιώκει πλέον την παράδοση τέτοιων αεροσκαφών από την Πολωνία.

Οι Πολωνικές ΕΔ ενισχύονται με αμφίβια άρματα μάχης

Οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν τέσσερα επιπλέον πρωτότυπα του νέου αμφίβιου οχήματος μάχης πεζικού Borsuk, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, όπως αναφέρει το Defence Blog.

«Στο πλαίσιο των εργασιών έρευνας και ανάπτυξης, αναλήφθηκαν συμβάσεις με 4 επιπλέον πρωτότυπα IFV Borsuk», δήλωσε ο Krzysztof Płatek. «Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν σύντομα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια σειριακών οχημάτων», ανέφερε ο Πολωνός αξιωματούχος στο Twitter.

Το Borsuk (Badger) είναι ένα σύγχρονο όχημα μάχης πεζικού που προορίζεται να μεταφέρει με ασφάλεια το πλήρωμα και τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Huta Stalowa Wola (HSW), θυγατρική της πολωνικής PGZ.