T-7A: Πέταξε για πρώτη φορά το «κόκκινο γεράκι» της USAF – Ορόσημο για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος [vid]

Το προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-7A Red Hawk της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) πραγματοποίησε (επιτέλους) την παρθενική του πτήση!

Όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2023, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας πιλότος από την 416η Μοίρα Δοκιμών της USAF μαζί με τον επικεφαλής πιλότο δοκιμών της Boeing δοκίμασαν «βασικές πτυχές» του αεροσκάφους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πρώτη πτήση επικύρωσε τις συνολικές δυνατότητες του προηγμένου αεροσκάφους και σηματοδότησε τη συνέχιση της φάσης μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης (EMD) για το πρόγραμμα T-7A της Boeing.

«Η σταθερή απόδοση του αεροσκάφους και το προηγμένο πιλοτήριο και τα συστήματά του αλλάζουν το παιχνίδι για τους πιλότους και τους εκπαιδευτές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Η σύμβαση για το πρόγραμμα Red Hawk αξίας 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκε το 2018 για να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο αεροσκαφών T-38 Talon της USAF, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δύσκολο να συντηρηθούν.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO) των ΗΠΑ, επέκρινε το Πεντάγωνο και την Boeing για «άνευ προηγουμένου μεγάλες καθυστερήσεις», τουλάχιστον ενός έτους, που θα μπορούσε να κοστίσει στην υπηρεσία δισεκατομμύρια δολάρια.

Η USAF είχε δηλώσει ότι ήλπιζε να αρχίσει να λαμβάνει τα πρώτα πέντε πρωτότυπα T-7A EMD φέτος και να θέσει σε λειτουργία τα νέα εκπαιδευτικά μέχρι το επόμενο έτος. Ωστόσο, η υπηρεσία έχει πλέον καθυστερήσει την παράδοση του πρωτοτύπου EMD τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 και αναμένει ότι τα Red Hawk δεν θα τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2027.

Σύμφωνα με την Boeing, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα εργασιακά ζητήματα και ο πληθωρισμός έχουν καθυστερήσει το πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από: Aerotime Hub