T-90M Proryv: «Είναι το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο» είπε ο Πούτιν…αλλά η Ουκρανία διαφωνεί

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής αρμάτων και οχημάτων μάχης της εταιρείας Uralvagonzavod και επιθεώρησε τις εργασίες για την παράδοση των καινούργιων τανκς στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με σημείο αναφοράς το T-90M Proryv.

Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι: «Χρειαζόμαστε σύγχρονους εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης T-90M Proryv που κατασκευάζετε, το οποίο είναι το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο δίχω υπερβολή, κάτι που το αναγνωρίζουν όχι μόνοι οι δικές μας δυνάμεις, αλλά και ο εχθρός».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία πρέπει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει στρατιωτικό υλικό νέας γενιάς, καθώς οι εξοπλισμοί ξεπερνιούνται τεχνολογικά με το πέρασμα του χρόνου, ενώ τόνισε ότι ο αμυντικός – βιομηχανικός τομέας πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και τα στρατηγικά αποθέματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει χαρακτηρίσει και στο παρελθόν το T-90M Proryv ως το καλύτερο τεθωρακισμένο άρμα μάχης στον κόσμο, ωστόσο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χάσει πάνω από 62 τέτοια άρματα μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες απώλειες που έχει καταγράψει η ομάδα ανεξάρτητων αναλυτών ανοιχτών πηγών πληροφορίας «Oryx».

Υπενθυμίζεται ότι τα άρματα μάχης αυτής της κατηγορίας ζυγίζουν 46,5 τόνους, έχουν τριμελές πλήρωμα,  μήκος σχεδόν 7 μέτρα και αναπτύσσουν ταχύτητες έως 60 χιλιόμετρα ανά ώρα.  Το T-90M διαθέτει ενισχυμένη προστασία θωράκισης, χάρη στο σύστημα Relikt, γεγονός που του επιτρέπει να αναχαιτίζει εχθρικές απειλές και να μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα εχθρικών βλημάτων με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας για την προσβολή – διείσδυση της θωράκισής του.

Είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο 125 χιλιοστών που μπορεί να εκτοξεύσει νέα ισχυρά πυρομαχικά σε εμβέλεια έως και 5 χιλιομέτρων, ενώ ακόμα διαθέτει ένα ομοαξονικό πολυβόλο τύπου PKT των 7,62 χιλιοστών και ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, με αυτονομία και επιχειρησιακή εμβέλεια τα 550 χιλιόμετρα. Επιπλέον, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων T-90 είναι η ικανότητα ανταλλαγής πληροφοριών μέσω διαδικτύου με άλλα άρματα μάχης, ενώ επίσης διαθέτει νέο πυργίσκο με πολλαπλά στρώματα οπλισμού, χώρο αποθήκευσης τροποποιημένων πυρομαχικών.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες Reuters