T-90M Proryv: Το πιο σύγχρονο και επιχειρησιακό ρωσικό τανκ «έπεσε» στα χέρια των Ουκρανών [pics]

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν λάβει στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα, λόγω της απόλυτα επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή του Χαρκόβου, ωστόσο το πιο σημαντικό «λάφυρο πολέμου» είναι το προηγμένο ρωσικό τανκ τύπου T-90M «Proryv» που «έπεσε στα χέρια» των Ουκρανών.

Όπως έχουμε γράψει στο OnAlert, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν με άτακτο τρόπο από την περιοχή του Χαρκόβου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν σημαντικό εξοπλισμό προηγμένης ρωσικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, που πλέον είναι υπό τον έλεγχο των Ουκρανών και ενδεχομένως των δυτικών εταίρων τους, που σίγουρα θα θέλουν να αναλύσουν στρατιωτικά συστήματα όπως το αξιόπιστο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου Orlan-10, το τροχοφόρο σύστημα ραντάρ τύπου «1L260 Zoopark-1M» και το  ατρακτίδιο παρεμβολών τύπου SAP-518.

Παρόλο που οι Ρώσοι είχαν την εντολή να υποχωρήσουν, εντούτοις αποφάσισαν να αφήσουν άθικτο τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό, επιτρέποντας στους Ουκρανούς την πρόσβαση σε πολύτιμη ρωσική τεχνολογία, ένα τεράστιο λάθος που τελικά έκαναν και με το πιο προηγμένο ρωσικό, επιχειρησιακό τεθωρακισμένο άρμα μάχης τύπου T-90M «Proryv» (το T-14 Armata ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης), το οποίο εντοπίστηκε από τους Ουκρανούς, εγκαταλελειμμένο και χωρίς σημαντικές και ορατές ζημιές, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Η συμμετοχή τέτοιων αρμάτων μάχης στις συγκρούσεις γύρω από το Χάρκοβο έγινε γνωστή στα μέσα του περασμένου Απριλίου, ενώ το πρώτο T-90M «Proryv» καταστράφηκε τον Μάιο. Μάλιστα, στα μέσα του ίδιου μήνα, οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν ότι μια νέα παρτίδα των σύγχρονων και αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης θα παραδοθεί στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία της 1ης Στρατιάς Φρουρών, η οποία σύμφωνα με τους Βρετανούς έχει «αποδεκατιστεί».

Τα χαρακτηριστικά του

Το T-90M διαθέτει ενισχυμένη προστασία θωράκισης, χάρη στο σύστημα Relikt, γεγονός που του επιτρέπει να αναχαιτίζει εχθρικές απειλές και να μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα εχθρικών βλημάτων με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας για την προσβολή – διείσδυση της θωράκισής του. Είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο 125 χιλιοστών που μπορεί να εκτοξεύσει νέα ισχυρά πυρομαχικά σε εμβέλεια έως και 5 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων T-90 είναι η ικανότητα ανταλλαγής πληροφοριών μέσω διαδικτύου με άλλα άρματα μάχης, ενώ επίσης διαθέτει νέο πυργίσκο με πολλαπλά στρώματα οπλισμού, χώρο αποθήκευσης τροποποιημένων πυρομαχικών, ο οποίος τοποθετείται έξω από τον θάλαμο μάχης και τέλος έχει το στόχαστρο 2Α82, που χρησιμοποιείται στο τεθωρακισμένο άρμα μάχης νέας γενιάς Armata.

Φωτογραφία αρχείου Reuters