T129 ATAK: Το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο «μπαίνει» στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων

Το προηγμένο επιθετικό ελικόπτερο T129 ATAK της Τουρκίας πραγματοποίησε την πρώτη του παράδοση σε Ένοπλες Δυνάμεις ξένης  χώρας, πιο συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία των Φιλιππίνων, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Με τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στην αεροπορική βάση του συνταγματάρχη Jesus Villamor που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μανίλα, δύο ελικόπτερα T129 ATAK και ένα αεροσκάφος τακτικής μεταφοράς Airbus C-295 μπήκαν στο απόθεμα της πολεμικής αεροπορίας.

Ο Ντελφίν Λορενζάνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των Φιλιππίνων, δήλωσε στην τελετή ότι είναι μια «υπέροχη μέρα» για την Πολεμική Αεροπορία των Φιλιππίνων. «Οι Φιλιππίνες αναδιαρθρώνουν και εκσυγχρονίζουν τον στόλο τους και το ελικόπτερο T129 ATAK θα υποστηρίξει τον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Υπουργός.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το όνειρο της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων έγινε πραγματικότητα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να εξοπλιστούμε πλήρως».

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), δήλωσε ότι με το μνημόνιο συνεργασίας για την αμυντική βιομηχανία (MoU) που υπεγράφη μεταξύ της προεδρίας και του Υπουργείου Άμυνας των Φιλιππίνων, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα έχει φτάσει σε διακρατικό επίπεδο.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για έξι ελικόπτερα ATAK το 2020

Το Μνημόνιο Συνεννόησης υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2017 στην Κωνσταντινούπολη.
«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας στη βάση της φιλίας και του κοινού συμφέροντος» δήλωσε ο Ντεμίρ.

Τόνισε ότι οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας γίνονται παγκόσμιοι παίκτες με τα αποδεδειγμένα συστήματα και τα προϊόντα τους. «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει εξάγει μέχρι στιγμής τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά, πιστόλια και κιάλια νυχτερινής όρασης» πρόσθεσε. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία για έξι ελικόπτερα ATAK το 2020.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων δοκιμών, τα δύο πρώτα ελικόπτερα μπήκαν στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων.

«Αναπτυγμένο με δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF) σε επιθετικά ελικόπτερα, το T129 ATAK ξεχωρίζει ως το πιο αποτελεσματικό επιθετικό ελικόπτερο στην κατηγορία του».

Το T129 ATAK είναι ένα δικινητήριο ελικόπτερο επόμενης γενιάς, διθέσιο και ειδικά σχεδιασμένο για επίθεση και αναγνώριση.

Το ATAK, το οποίο μπορεί να πετάξει για τρεις ώρες και έχει βάρος απογείωσης πέντε τόνων, εκτελεί με επιτυχία εργασίες όπως επίθεση, εμπλοκή ακριβείας, αναγνώριση, υποστήριξη, προστασία, καταστροφή συστημάτων αεράμυνας και μάχη σε κατοικημένες περιοχές.

Φωτογραφία Wikipedia