T70: Παραδόθηκε το πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο ελικόπτερο που προορίζεται για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Το πρώτο ελικόπτερο T70, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Utility Helicopter, τέθηκε σε υπηρεσία από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ξεκίνησαν οι παραδόσεις του ελικοπτέρου T70 Utility, που παράγεται από τη Turkish Aerospace Industries, την ASELSAN και τη Sikorsky.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το ελικόπτερο T70 Utility, το οποίο αναπτύχθηκε με βάση το ελικόπτερο S70i της εταιρείας Sikorsky, προγραμματίζεται να παραδοθεί στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας και στη Γενική Διεύθυνση Δασών της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος T70 Utility Helicopter, η Turkish Aerospace Industries (TAI) ανέπτυξε εγχώρια τα ηλεκτρονικά συστήματα, τον εξοπλισμό προσγείωσης, ενώ πραγματοποίησε τις τελικές δοκιμές συναρμολόγησης και πιστοποίησης.

Η TAI πραγματοποιεί την παραγωγή, τις διαδικασίες τελικής συναρμολόγησης, τις δοκιμές και την ολοκληρωμένη υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης όλων των κύριων μερών των ελικοπτέρων T70. Η ASELSAN αναλαμβάνει την ανάπτυξη βασικών συστημάτων αεροηλεκτρονικής, η εταιρεία ΤΕΙ κατασκευάζει τον κινητήρα T700 που τροφοδοτεί το ελικόπτερο και η εταιρεία Alp Aviation αναλαμβάνει την παραγωγή και συναρμολόγηση εξοπλισμού προσγείωσης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την πρώτη παράδοση του ελικοπτέρου T70 Utility που είναι εξοπλισμένο με εγχώρια συστήματα. Με αυτήν την εξέλιξη που θα ανεβάσει τον πήχη στη βιομηχανία ελικοπτέρων της χώρας μας».

Με το πρόγραμμα ελικοπτέρων Γενικού Σκοπού, η Τουρκία στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες ελικοπτέρων γενικής χρήσης σε στρατιωτικούς και πολιτικούς τομείς. Αποσκοπεί στη χρήση του ελικοπτέρου σε πυρόσβεση, έρευνα και διάσωση, μεταφορά προσωπικού και στρατιωτικές αποστολές.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία Wikimedia Commons