Τα F-35 στην «πρώτη γραμμή» της ισραηλινής αεράμυνας έναντι των ιρανικών drones [vid]

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ απογειώθηκαν άμεσα, μόλις άρχισε η επίθεση με σμήνος drones και πυραύλων από το Ιράν.

Το Ιράν «χτύπησε» βάση της ισραηλινή ΠΑ και, όπως μετέδωσαν χθες το βράδυ τα ιρανικά ΜΜΕ, στόχος των Φρουρών της Επανάστασης ήταν «να μην έχουν βάση να επιστρέψουν τα ισραηλινά μαχητικά».

Αν και η πλειοψηφία των ιρανικών drones και πυραύλων αναχαιτίστηκαν πριν καν μπουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, κάποιοι πύραυλοι κατάφεραν να περάσουν τα συστήματα αεράμυνας και χτύπησαν την αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ. Η βάση υπέστη κάποιες ζημιές, αλλά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι δεν είναι σοβαρές και η βάση λειτουργεί κανονικά.

Μάλιστα, οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν βίντεο με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 να επιστρέφουν στην αεροπορική βάση, έπειτα από επιχειρήσεις αναχαίτισεις της ιρανικής επίθεσης. «Το Ιράν πίστευε ότι θα μπορούσε να παραλύσει τη βάση και έτσι να βλάψει τις αεροπορικές μας δυνατότητες, αλλά απέτυχε. Τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζουν να απογειώνονται και να προσγειώνονται από τη βάση και φεύγουν για αποστολές επίθεσης και άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Adir (F-35) που τώρα επιστρέφουν από μια αμυντική αποστολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Eπίσης, έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα βίντεο με την προετοιμασία των ισραηλινών μαχητικών, υπό το βλέμμα του Αρχηγού των IDF.

Το σύνολο του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ βρισκόταν στον αέρα για να αντιμετωπίσει την ιρανική επίθεση.

Tα ιρανικά drones αναχαιτίστηκαν από βρετανικά, αμερικανικά και ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τους εναέριους χώρους της Ιορδανίας και του Ιράκ, πριν φτάσουν στο Ισραήλ, ενώ όσοι πύραυλοι κατάφεραν να φτάσουν πάνω από το Ισραήλ, καταστράφηκαν από το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας Arrow, και το σύνολο των συστημάτων της πανίσχυρης αντιπυραυλικής ασπίδας Iron Dome.