Τα M1 Abrams πάνε στην Ουκρανία – Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 αρμάτων μάχης

M1 Abrams

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο όπου επιβεβαιώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν τα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζότζια Μελόνι σχετικά με τη στήριξη στην Ουκρανία σήμερα το πρωί.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, που ισοδυναμεί με ένα ουκρανικό τάγμα. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν συνέστησε αυτό το βήμα γιατί θα ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της και να επιτύχει στρατηγικούς στόχους», ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Τα άρματα μάχης Abrams είναι τα πιο ικανά άρματα μάχης στον κόσμο και είναι επίσης εξαιρετικά πολύπλοκα στη λειτουργία και τη συντήρηση.  Έτσι, δίνουμε επίσης στην Ουκρανία τα εξαρτήματα και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για να συντηρηθούν αποτελεσματικά αυτά τα τανκς στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης, ότι η παράδοση αυτών των αρμάτων «θα πάρει χρόνο», αλλά οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι «πλήρως προετοιμασμένα» για να διαχειριστούν τα τανκς.

«Η υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να καταπολεμήσει τη ρωσική επιθετικότητα, να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα είναι μια παγκόσμια δέσμευση», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.