«Τα στρατηγικά όπλα Avangard και Peresvet είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία» είπε ο Πούτιν [vids]

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις κατά την διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του για την «κατάσταση του έθνους», αναφορικά με την χρήση των υπερηχητικών πυραύλων cruise τύπου Zircon στην Ουκρανία αλλά και για την επιχειρησιακή κατάσταση και λειτουργία των στρατηγικών όπλων τύπου Avangard και Peresvet.

Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι τα υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης με πολεμικές κεφαλές τύπου Avangard αλλά και τα οπλικά συστήματα λέιζερ υψηλής ισχύος τύπου Peresvet «βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία και έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία μάχης» με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2018, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη των έξι στρατηγικών «υπερόπλων» της Ρωσίας, δηλαδή τα υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης Avangard, τα λέιζερ τύπου Peresvet, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat, οι πυρηνοκίνητοι πύραυλοι cruise Burevestnik, οι υπερηχητικοί πύραυλοι cruise Zircon και οι υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους Kinzhal.

Τα τελευταία χρόνια  μερικά από αυτά τα συστήματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως οι Kinzhal και οι Sarmat, ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο, οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποκαλύψουν για πρώτη φορά το σύστημα Avangard, δημοσιεύοντας σχετικά πλάνα και πληροφορίες για την λειτουργία του.

Καθώς πλησιάζει το στόχο του, το όχημα ολίσθησης τύπου Avangard αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου και με υπερηχητικές ταχύτητες οι οποίες φθάνουν ως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου (περίπου 34.000 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.

Το Peresvet και το Zadira στην Ουκρανία

Το σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος Peresvet χρησιμοποιείται ουσιαστικά για αεροπορική άμυνα αλλά και κατά δορυφόρων, με στόχο να «τυφλώσει» τα εχθρικά συστήματα δορυφορικών λήψεων, προστατεύοντας τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να αποκρύψει, από τους εχθρικούς δορυφόρους, τις βάσεις εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ή και άλλων στρατηγικών οπλικών και πυραυλικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι είχαν ισχυριστεί ότι ανέπτυξαν στο πεδίο επιχειρήσεων νέας γενιάς ισχυρά όπλα λέιζερ, που καίνε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Ο Γιούρι Μπορίσοφ, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη και πλέον Γενικός Διευθυντής της Roscosmos, είχε ισχυριστεί ότι είχε χρησιμοποιηθεί το σύστημα λέιζερ τύπου Zadira, ωστόσο δεν υπήρξαν περαιτέρω αποδείξεις ούτε από την ρωσική ούτε από την ουκρανική πλευρά.

Με πληροφορίες και από: TASS / Φωτογραφίες Reuters