Τα συν και τα πλην της συμφωνίας για τον Σκαραμαγκά όπως τα βλέπουν οι εργαζόμενοι

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είπαν ναι στην πρόταση του ΠΝ για να δουλέψουν στην ολοκλήρωση ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων τύπου 214. Δυο χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας, χωρίς μισθό δεν άφησαν σχεδόν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στους εργαζόμενους. Οι ελάχιστοι που δεν δέχτηκαν είναι εργαζόμενοι που επέλεξαν να αναζητήσουν δουλειά αλλού -κυρίως στο εξωτερικό- και στάθηκαν τυχεροί.

Όλοι βέβαια είτε είπαν ναι ,είτε είπαν όχι διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους κι όλων των άλλων δικαιωμάτων τους στα δικαστήρια.

Παραδόξως η πιο μαχητική συνδικαλιστική παράταξη αυτή τη διετία ήταν η …κυβερνητική ΔΑΚΕ, η οποία πρόσφατα διακήρυξε και την ανεξαρτησία της. Ήταν η παράταξη με τις πιο σκληρές ανακοινώσεις η οποία είχε σφοδρή σύγκρουση με την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Πως βλέπουν οι εργαζόμενοι την συμφωνία; Το κείμενο του επικεφαλής των Ενωμένων Ανεξάρτητων Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά -που διαδέχθηκε τη ΔΑΚΕ- Νίκου Πετρόπουλου με το οποίο ενημερώνει τους συναδέλφους του για την συμφωνία δίνει την εικόνα:

«Συνάδελφοι, από την ερχόμενη εβδομάδα, γίνεται πραγματικότητα ο βασικότερος από τους στόχους που είχαμε θέσει. Να δούμε το Ναυπηγείο ανοικτό. Ένα στόχο τον οποίο επιτύχαμε με θυσίες και κόστος.
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και προσωπικά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλο καθώς και τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Οικονόμου, για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ώστε να φθάσουμε στην σημερινή λύση. Ήταν οι μοναδικοί που μετά από 2 και πλέον χρόνια κυβερνητικής απραξίας, επέδειξαν αποφασιστικότητα και σχέδιο. Πιστεύουμε ότι δεν θα μείνουν εκεί και θα εργαστούν από κοινού με το Σωματείο μας και το Υπ. Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης.
 
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Δ.Σ του Σωματείου μας με το ΥΠΕΘΑ και το ΠΝ, κάθε άλλο παρά επιτυχία  και λόγος πανηγυρισμού είναι για τους εργαζόμενους. Εμείς όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούμε την συμφωνία αυτή αναγκαίο κακό.
 
Πετύχαμε μόνο να διασφαλιστεί η εργασία και η μισθοδοσία του συνόλου του προσωπικού των ΕΝΑΕ για τους επόμενους 18 μήνες περίπου, με μισθούς που θα κυμανθούν μεταξύ 850 ευρώ και 3.000 ευρώ καθαρά.
 
Στην συμφωνία αυτή, δεν υπάρχει:
1)      καμία δέσμευση καταβολής των έως τώρα δεδουλευμένων, σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων
2)      σαφής σχεδιασμός για την τύχη του εμπορικού τομέα των ΕΝΑΕ και  το θέμα της απαγόρευσης κατασκευής πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών
3)      προγραμματισμός από μέρους της Κυβέρνησης για ανάθεση νέων προγραμμάτων στα ΕΝΑΕ
 
Αναμένουμε από μέρα σε μέρα την υλοποίηση  της δέσμευσης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για συμμετοχή των συναδέλφων μας του βιομηχανικού τμήματος στο έργο αποπεράτωσης των υποβρύχιων.   
 
Ότι βιώσαμε αυτούς τους 24 μήνες, δηλαδή η απώλεια συναδέλφων, ο εμπαιγμός μας και η εξαθλίωση των οικογενειών μας, δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Η προσωρινή λύση στην οποία καταλήξαμε, πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για νέους δυνατότερους αγώνες μέχρι την τελική λύση.
 
Στον αγώνα αυτό θα είμαστε όπως πάντα παρόντες, με άποψη και προτάσεις.
 
 
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Διαβάστε ακόμη:

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: 850 ευρώ ο χαμηλότερος μισθός 3000 η οροφή η πρόταση του ΓΕΝ


Στην κόψη του ξυραφιού Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα