TAI: Η Μαλαισία αγοράζει τρία τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – «Φαβορί» τα Anka

Η Μαλαισία επέλεξε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία TAI για την προμήθεια τριών μη επσνδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας στο Twitter, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Για την προμήθεια τριών (3) μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου MALE (Medium Altitude Long Endurance) η κυβέρνηση αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με την Turkish Aerospace Industries».

Ο Μαλαισιανός κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε επίσης, ότι η προμήθεια των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα χρηματοδοθεί βάσει του πενταετούς σχεδίου δαπανών της χώρας, αντί του αμυντικού προϋπολογισμού της. Υπενθυμίζεται ότι μια άλλη τουρκική εταιρεία, η Baykar, είχε επαφές με την Μαλαισία για την δυνητική πώληση UAV.

Η Turkish Aerospace Industries είχε παρουσιάσει στην Μαλαισία το UAV τύπου Anka. Στο πλαίσιο αυτό, ο βασιλιάς της Μαλαισίας επισκέφτηκε στις 18 Αυγούστου 2022 τις εγκαταστάσεις της TAI στην Άγκυρα και πριν μια εβδομάδα, στις 7 Οκτωβρίου, η TAI ανακοίνωσε την υπογραφή ενός μνημονίου συνεννόησης με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Μαλαισίας.

Οι δυνατότητες των τουρκικών UAV

Η οικογένεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Anka μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, στοχοποίησης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ενώ σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, έχει δυνατότητες αυτόνομης πτήσης και μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται από μόνο του. Έχει άνοιγμα φτερών 17,5 μέτρα και μήκος 8,6 μέτρα και μπορεί να πετάει σε υψόμετρο 18.000-23.000 ποδιών για περισσότερες από 30 ώρες.

Είναι πιθανό η Μαλαισία να επιλέξει την έκδοση Anka-S, η οποία χρησιμοποιείται στις Ένοπλες Δυνάμεις της  Τουρκίας και της Τυνησίας. Αυτή η παραλλαγή διαθέτει εμβέλεια ζεύξης δεδομένων 250 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργεί για 30 ώρες. Μπορεί να οπλιστεί με μια ποικιλία από κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους ακριβείας που κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ουκρανία. Είναι επίσης πιθανό, η Μαλαισία να εξετάσει την αγορά και των drones τύπου Aksungur, που κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία TAI και έχουν μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και αντοχή, ενώ ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία με τον τουρκικό στρατό.