TAI: Με ουκρανικούς κινητήρες θα πετάξουν τα νέα τουρκικά ελικόπτερα T929 ATAK-II

Η Τουρκία θα ξεκινήσει φέτος τις δοκιμές του κινητήρα, ουκρανικής κατασκευής, που αναμένεται να ενσωματωθεί στο δικινητήριο βαρύ επιθετικό ελικόπτερο τύπου T929 ATAK-II, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Turkish Aerospace Industries (TAI) που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο Temel Kotil αποκάλυψε ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, το επιθετικό ελικόπτερο, για το οποίο «περηφανεύεται» η Τουρκία θα ξεκινήσει τις δοκιμές με το νέο ουκρανικό κινητήρα μέσα στο 2022, ενώ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση εντός του 2023. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με την ουκρανική εταιρεία  Motor Sich για την προμήθεια 14 κινητήρων τύπου TV3-117, που θα ενσωματωθούν στα ελικόπτερα της TAI.

Το T929-ATAK II είναι ικανό να φέρει 1,5 τόνο ωφέλιμο φορτίο και θα μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών κατά χερσαίων και εναέριων εχθρικών απειλών, ενώ ακόμα θα μπορεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αναγνώρισης, επιτήρησης και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης. Επίσης, θα διαθέτει εκσυγχρονισμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου,  ψηφιακό πιλοτήριο, χαμηλή θερμική υπογραφή, αναβαθμισμένη θωράκιση και βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ουκρανία δεν έχουν κρύψει την στενή και διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία τους σε στρατιωτικό αλλά και σε βιομηχανικό επίπεδο, καθώς στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή πάνω από 30 αμυντικών συμφωνιών για εξοπλισμούς όπως drones και κορβέτες.

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφία Wikicommons