Taurus: Μετά τους βρετανικούς Storm Shadow, η Γερμανία σκέφτεται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

H Γερμανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς και συγκεκριμένα τον πύραυλο Taurus KEPD 350.

Ο πύραυλος Taurus, ο οποίος προσφέρει σε γενικές γραμμές παρόμοιες δυνατότητες με τον βρετανικό Storm Shadow και τον γαλλικό SCALP-EG, χρησιμοποιείται για να χτυπήσει βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές και υπάρχει σε μεγάλα αποθέματα στον γερμανικό στρατό.

Ο Roderich Kiesewetter της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου από το 2009 και πρώην αξιωματικός του γενικού επιτελείου, πιέζει τώρα η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να εγκρίνει τη μεταφορά του πυραύλου στην Ουκρανία.

Ο Kiesewetter δηλώνει «βέβαιος» ότι ο εν λόγω πύραυλος θα ενσωματωθεί γρήγορα στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, όπως έχει ήδη γίνει με το Storm Shadow.

Επιπλέον, ενώ γίνονται προσπάθειες, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσαρμογή των πυραύλων Taurus στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter EF2000. Αντίθετα, μεταφέρεται αποκλειστικά από τον γερμανικό στόλο των αεροσκαφών Tornado IDS, τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν γύρω στο 2030, για να αντικατασταθούν από αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A, αφήνοντας «αβέβαιο» το μέλλον του πυραύλου.

Ο πύραυλος Taurus κατασκευάζεται από την MBDA Deutschland και την Saab Dynamics της Σουηδίας και έχει βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από: The Drive