Taurus: «O Όλαφ Σολτς είναι ο μόνος που μπλοκάρει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι το μόνο πρόσωπο που εμποδίζει την απόφαση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, έγραψε σήμερα η Γερμανίδα βουλευτής Marie-Agnes Strack-Zimmermann στο Twitter.

«Δεν θέλει να παραδώσει τους Taurus αυτή τη στιγμή». Αλλά ‘αυτή τη στιγμή’ οι άνθρωποι στην Ουκρανία συνεχίζουν να πεθαίνουν», αναφέρει η Γερμανίδα βουλευτής.

«Αυτός μόνο μπλοκάρει αυτή την απόφαση εντός του συνασπισμού», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση του Γερμανού καγκελάριου ως «ανεύθυνη».

Οι πύραυλοι Taurus έχουν βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Η Γερμανία ανησυχεί ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα χρησιμοποιηθούν σε χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, παρά τη διαβεβαίωση από το Κίεβο ότι θα χρησιμοποιούσαν τα όπλα μόνο για την απελευθέρωση ουκρανικού εδάφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε στις 11 Αυγούστου ότι οι πύραυλοι Taurus θα «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εντός των συνόρων μας». «Όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές του πυραύλου, τόσο πιο σύντομος ο πόλεμος», υποστήριξε ο Κουλέμπα.

«Νομίζω ότι αυτή η απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του γερμανού καγκελαρίου και πρέπει να την εγκρίνει», δήλωσε ο ίδιος σήμερα Δευτέρα.

Η Γερμανία θέλει να τροποποιήσει τους πυραύλους

Οι συζητήσεις για τη μεταφορά των πυραύλων Taurus από τη Γερμανία ήταν σε εξέλιξη όλο το καλοκαίρι. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για τους πυραύλους cruise της Γερμανίας νωρίτερα τον Μάιο, με ορισμένους Γερμανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν τη μεταφορά.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είχε πει στις 5 Ιουνίου ότι η Γερμανία δεν σχεδίαζε να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus. Στις 7 Αυγούστου, ωστόσο, ο Ουκρανός βουλευτής Yehor Cherniev είπε ότι βασικές παρατάξεις στο γερμανικό κοινοβούλιο έχουν καταλήξει σε συναίνεση και ότι είναι έτοιμες να εγκρίνουν τη μεταφορά των πυραύλων στο Κίεβο.

Στις 11 Αυγούστου, η γερμανική εφημερίδα Spiegel ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει πυραύλους Taurus τροποποιημένους ώστε να μην μπορούν να στοχεύουν τη Ρωσία.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και γαλλικούς πυραύλους SCALP. Το Κίεβο συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στους εταίρους του να αποκτήσουν επίσης τους γερμανικούς πυραύλους Taurus και τους αμερικανικούς ATACMS.

Με πληροφορίες από: Kyiv Independent  / Φωτογραφία αρχείου