TB2 Bayraktar: Η Baykar χάρισε δύο νέα drones στην Ουκρανία – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα τουρκικά UAV;

Η εταιρεία Baykar δώρισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

«Σήμερα λάβαμε δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar από τους μεγάλους φίλους και συνεργάτες μας, την εταιρεία Baykar», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζει το ουκρανικό ΥΠΑΜ, η Baykar παρέδωσε δωρεάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να βοηθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην Baykar για την αδιάλλακτη και συνεχή υποστήριξή της στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας», προστίθεται στην ανάρτηση της Υπηρεσίας στο Facebook.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar από την Τουρκία το 2019 και πέντε το 2020. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ δήλωσε τον Ιούνιο του 2022 ότι το Κίεβο είχε λάβει 50 drones από την κατασκευάστρια εταιρεία Baykar από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα τουρκικά drones στο ουκρανικό πεδίο μάχης;

Από τον Απρίλιο του 2021, και όσο η Ρωσία συσσώρευε τα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματά της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, τα TB2 διεξήγαγαν περιπολίες και επιχειρήσεις αναγνώρισης στην περιοχή του Ντονμπάς. Τον Οκτώβριο του 2021 το TB2 χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές μάχης για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στόχευσε θέσεις πυροβολικού των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Τους πρώτους μήνες του πολέμου, τα TB2 Bayraktar ήταν αρκετά αποτελεσματικά κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων και υλικοτεχνικών στηλών. Παρείχαν στους Ουκρανούς την απαραίτητη αεροπορική δύναμη για να αποκρούσουν την αργή ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς. Τα κονβόι τεθωρακισμένων και πυρομαχικών που προχωρούσαν αργά και σταθερά στα ανατολικά και βόρεια της Ουκρανίας, ήταν ο κύριος στόχος των τουρκικών UAV. Ο αρχηγός των ΕΔ της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, είχε δηλώσει ότι δύο TB2 εξουδετέρωσαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες ρωσικό εξοπλισμό αξίας 26,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, στα τέλη Ιουνίου, η Ουκρανία είχε χάσει πολλά TB2 λόγω των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου (EW). Όπως έδειξαν οι εξελίξεις του πολέμου, όταν η Ρωσία ανέπτυξε αποτελεσματικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας, το TB2 Bayraktar άρχισε να χάνει την αποτελεσματικότητά του στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Στα πρώτα στάδια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, τα TB2 ήταν εν μέρει επιτυχή λόγω της απουσίας ρωσικής ολοκληρωμένης αεράμυνας, παρόμοια με τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πλέον, η χρήση τους στο πεδίο της μάχης δεν αναμένεται να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ουκρανικό στρατό.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Turkish Minute