TB2 Bayraktar: Η Τουρκία πούλησε 20 drones στα ΗΑΕ – Στην αναμονή και η Σαουδική Αραβία

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar παρέδωσε 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2 Bayraktar στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτόν τον μήνα και θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα, ανέφεραν δύο τουρκικές πηγές στο Reuters.

Η διεθνής ζήτηση για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκε μετά την αποτελεσματικότητά τους στις συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη.

Τα ΗΑΕ και η σύμμαχός τους, Σαουδική Αραβία, ελπίζουν να αξιοποιήσουν την προσέγγισή τους με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη πρόκληση ασφαλείας από το Ιράν, λένε στρατιωτικές πηγές.

Και τα δύο αραβικά πετρελαϊκά κράτη του Κόλπου έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις για τις οποίες κατηγόρησαν τους αντάρτες Χούθι που είναι σύμμαχοι με το Ιράν στην Υεμένη.

Οι τουρκικές πηγές δήλωσαν ότι το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ διαπραγματεύονται για την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από την Άγκυρα, όπως είχε αναφέρει και το Onalert, επικαλούμενο το δημοσίευμα του Middle East Eye.. «Αποφάσισαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παραδώσουν γρήγορα 20 οπλισμένα drones», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι μεταφέρθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει παραδώσει μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ΗΑΕ και ότι τα Εμιράτα ζητούν περισσότερα. Η Σαουδική Αραβία ήθελε επίσης να αγοράσει οπλισμένα drones και να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την κατασκευή τους στο έδαφός της, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Baykar εξετάζει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για ένα εργοστάσιο παραγωγής, αλλά είπε ότι αυτή ήταν μια στρατηγική απόφαση για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ότι άλλα θέματα, όπως οι σαουδαραβικές επενδύσεις στην Τουρκία, «δεν προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου