TB2 Bayraktar: Ο ρόλος-«κλειδί» στη σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας

μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τουρκικής κατασκευής TB2 Bayraktar, έχουν καταφέρει να έχουν ρόλο-«κλειδί» στην σύγκρουση Ουκρανίας και Ρωσίας. H Ρωσία έχει ανησυχήσει με την χρήση των τουρκικών drones από τον ουκρανικό στρατό στις συγκρούσεις του με φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Στις 15 Ιανουαρίου, η Washington Post, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί το τουρκικής κατασκευής drone της Ουκρανίας έγινε σημείο ανάφλεξης στις εντάσεις με Ρωσία», όπου δείχνει ένα βίντεο στο οποίο ένα ρωσικό πυροβόλο D-30 φαίνεται να καταστρέφεται από ένα TB2 Bayraktar του ουκρανικού στρατού, στο Ντονμπάς.

«Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, ένας μεγάλος καπνός αναδύει στο σημείο. Στη συνέχεια φαίνονται δύο άνθρωποι να τρέχουν από την τοποθεσία, όπου η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε ένα πυροβόλο D-30 που χρησιμοποιούσαν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» αναφέρει το άρθρο.

Ρωσία και Τουρκία «συγκρούονται» για την πώληση των TB2 Bayraktar

Η υποστήριξη του Κιέβου από την Τουρκία έχει σημάνει συναγερμό στη Μόσχα, καθώς τα TB2 Bayraktar πωλούνται στην Ουκρανία χωρίς όρους χρήσης, ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για να δημιουργήσουν εργοστάσιο κατασκευής των drones στην Ουκρανία. «Για τη Ρωσία, ήταν ένα άλλο μήνυμα ότι η Ουκρανία ενισχύει το οπλοστάσιό της για να αλλάξει πιθανώς τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ενώ εξηγείται γιατί η Μόσχα απαιτεί από το NATO να τερματίσει κάθε αμυντική συνεργασία με την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Γεωργία» αναφέρει το άρθρο.

Ουκρανός ειδικός αναλυτής αναφέρει, στο ίδιο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, πως η χρήση αυτών των αεροσκαφών έχει πιθανότητες να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, καθώς έχει στρατιωτική και «συναισθηματική» επιρροή στον εχθρό, τη Ρωσία.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αγόρασαν έξι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 Bayraktar από την Τουρκία το 2019, ενώ η πρώτη παρτίδα των αεροσκαφών παραδόθηκε στο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό το 2021. Επίσης τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο των έξι εβδομάδων του περασμένου έτους μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από: Yeni Safak / Φωτογραφία αρχείου