TB2 Bayraktar: Ουκρανικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα μάζεψε χρήματα και θα δωρίσει 4 τουρκικά drone στον ουκρανικό στρατό

Το Ίδρυμα Serhii Prytula, ενός διάσημου Ουκρανού, ξεκίνησε να συγκεντρώνει 15 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τρία drones TB2 Bayraktar, τα οποία θα δωρίσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης με τον προμηθευτή, τα κεφάλαια θα πρέπει να σταλούν σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, το ίδρυμα, με την βοήθεια των δωρητών, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, σε μόλις τρεις ημέρες!

Με αυτά τα χρήματα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός ιδρυτής, θα αγοράσει τέσσερα τουρκικά drones τα οποία θα δώσει στον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η Λιθουανία έκανε πρόσφατα μια παρόμοια δωρεά και κατάφερε να μαζέψει 5 εκατομμύρια ευρώ για ένα Bayraktar TB2 για την Ουκρανία μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε απλώς να δωρίσει ένα drone στη Λιθουανία , το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από Λιθουανούς δαπανήθηκαν αργότερα σε 110 τουφέκια αντι-drone EDM4S.

Παρ’όλη την επιτυχία των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα UAVs δεν φαίνεται να είναι πλέον το ίδιο χρήσιμα στον ουκρανικό στρατό. Η Ρωσία έχει αναπ΄τυξει πλέον, ύστερα από  τέσσερις μήνες πολέμου, συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αναμφισβήτητα όμως, τα TB2 Bayraktar, έχουν προκαλέσει εώς τώρα σοβαρές απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.