TB2 Bayraktar: «Πράσινο φως» για την κατασκευή των drones στην Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες σε μια «ιστορική συμφωνία» με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αφορά το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο στο περιθώριο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Κίεβο, «έπεσαν οι υπογραφές» σε αρκετές ακόμα συμφωνίες, μια εκ των οποίων έχει σαφή στρατιωτική και οικονομική διάσταση.

Η Τουρκία και η Ουκρανία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις και αποφάσισαν να ενισχύσουν την στρατηγική συνεργασία τους στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, καθώς συμφώνησαν στην επέκταση της γραμμής μαζικής παραγωγής των περιβόητων drones τύπου TB2 Bayraktar, τα οποία πλέον θα κατασκευάζονται και σε ουκρανικά εργοστάσια.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη ένα σημαντικό αριθμό των τουρκικών UAV και ήδη τους τελευταίους μήνες, οι δύο πλευρές «προετοίμαζαν το έδαφος» για να προχωρήσουν χθες σε αυτή τη σημαντική κίνηση, που έχει σαφείς στρατιωτικές διαστάσεις, καθώς τα TB2 Bayraktar αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας. Εξάλλου, η Μόσχα να έχει εκφράσει επανειλημμένως την ενόχλησή της από την ανάπτυξη των ουκρανικών drones στο πεδίο επιχειρήσεων και τα πλήγματα που έχουν προκαλέσει στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών θα επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου TB2 Bayraktar, αφού τα δοκιμασμένα στη μάχη και αξιόπιστα τουρκικά drones, θα κατασκευάζονται πλέον και σε ουκρανικά εργοστάσια, ενώ τόνισε πως οι κινητήρες των UAV θα είναι ουκρανικής κατασκευής.