TB2 Bayraktar – Ζελένσκι: «Εργοστάσιο στην Ουκρανία θα κατασκευάζει τουρκικά UAV»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχτηκε πριν λίγες ημέρες τον CEO της εταιρείας Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την δημιουργία ενός εργοστασίου κατασκευής τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αλλά και για να παρασημοφορηθεί ο Τούρκος αξιωματούχος με το Παράσημο του Τάγματος της Τιμής για την συνεισφορά του υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων, με την προμήθεια των TB2 Bayraktar.

Όπως αποκάλυψε ο Ζελένσκισε  ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κύριο θέμα των συζητήσεων η περαιτέρω συνεργασία μας με στόχο την αύξηση της αμυντικής ικανότητας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του εργοστασίου Baykar στην Ουκρανία και την παραγωγή νέων προϊόντων με την χρήση ουκρανικών εξαρτημάτων».

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει το Middle East Eye στα μέσα Ιουνίου, η Ουκρανία έχει παραλάβει περίπου 50 τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου TB2 Bayraktar, τα οποία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή εργοστασίου της τουρκικής εταιρείας, υπενθυμίζεται πως τα πρώτα σχέδια αποκαλύφθηκαν από τον Ουκρανό πρέσβη στην Τουρκία πριν από περίπου ένα μήνα.

Ο Βασίλι Μπόνταρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RBK-Ukraina» είχε δηλώσει ότι «η Baykar αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια εκπόνησε αυτοτελώς το πλάνο κατασκευής του εργοστασίου, επειδή αυτή ήταν η σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρείας, να αρχίσουν αυτήν την παραγωγή στην Ουκρανία. Στο σημαντικότερο τμήμα των μοντέλων, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσια αυτό, θα χρησιμοποιούνται εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής. Αυτά μπορούν να είναι κινητήρες, διάφορα ανταλλακτικά, τροχοί».

Φωτογραφίες Reuters