TB3 Bayraktar: Έτοιμο για την πρώτη του πτήση το τουρκικό ναυτικό drone [vid]

Το νέο ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, το TB3 Bayraktar, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές απογείωσης – προσγείωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κατασκευάστρια εταιρεία Baykar.

«Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ετοιμότητα και τις δυνατότητες της νέας έκδοσης Bayraktar TB3», αναφέρει η ανακοίνωση για το νέο «καμάρι» στον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της γειτονικής χώρας.

Η ολοκλήρωση αυτών των δοκιμών δείχνει πως το νέο τουρκικό drone είναι έτοιμο να κάνει σύντομα την παρθενική του πτήση.

Το TB3 Bayraktar είναι η ναυτική παραλλαγή του TB2, σχεδιασμένο ειδικά με την ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης σε αεροπλανοφόρα και αμφίβια επιθετικά πλοία με μικρούς διαδρόμους.

Αναμένεται να ενταχθεί στην αεροπορική δύναμη του νέου ελικοπτεροφόρου αμφίβιου πλοίου TCG Anadolu, του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Γι’αυτόν τον λόγο έχει σχεδιαστεί με αναδιπλούμενα πτερύγια, για οικονομία χώρου. Το TB3, μαζί με το μαχητικό-drone Kizilelma, θα αναλάβει τους κρίσιμους ρόλους της αναγνώρισης, της εμπλοκής του εχθρού και της αεράμυνας.

Αν και το TB3 φαίνεται να μοιάζει αρκετά με το TB2, όπως υποστηρίζει η Baykar, έχει ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων και μεγαλύτερες διαστάσεις. Με άνοιγμα φτερών 14 μέτρα και μήκος 8,35 μέτρα, το ναυτικό drone προσφέρει πιο εκτεταμένες επιχειρησιακές δυνατότητες από τον προκάτοχό του.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης του TB3 Bayraktar είναι 1.450 κιλά, με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 280 κιλά, (μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα 750 κιλά και 130 κιλά του TB2, αντίστοιχα).