TB3 Bayraktar: «Πανηγυρίζει» η Τουρκία – Το νέο ναυτικό drone πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση [vids]

Το νέο ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, το TB3 Bayraktar, πραγματοποίησε με επιτυχία την παρθενική του πτήση, στις 27 Οκτωβρίου 2023.

Η πρώτη πτήση είχε διάρκεια δύο ώρες. Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου 2023, το τουρκικό dorne πραγματοποίησε και την δεύτερη του δοκιμαστική πτήση, η οποία είχει διάρκεια 4 ώρες, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Πτήσεων Çorlu, το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία. Αν και στα βίντεο που δημοσίευσε η κατασκευάστρια εταιρεία Baykar, φαίνεται το drone στον αέρα, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές των πτήσεων.

Το TB3 Bayraktar είναι η ναυτική παραλλαγή του TB2, σχεδιασμένο ειδικά με την ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης σε αεροπλανοφόρα και αμφίβια επιθετικά πλοία με μικρούς διαδρόμους.

Αναμένεται να ενταχθεί στην αεροπορική δύναμη του νέου ελικοπτεροφόρου αμφίβιου πλοίου TCG Anadolu, του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Γι’αυτόν τον λόγο έχει σχεδιαστεί με αναδιπλούμενα πτερύγια, για οικονομία χώρου. Το TB3, μαζί με το μαχητικό-drone Kizilelma, θα αναλάβει τους κρίσιμους ρόλους της αναγνώρισης, της εμπλοκής του εχθρού και της αεράμυνας.

΄΄Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, το TB3 έχει άνοιγμα φτερών 14 μέτρα και μήκος 8,35 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 1.450 κιλά, και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 280 κιλά.