TCG Anadolu: Ερντογάν και Ακάρ «πανηγυρίζουν» την παράδοση της ναυαρχίδας του τουρκικού ΠΝ [pics,vid]

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε σήμερα στην τελετή παράδοσης της ναυαρχίδας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, του ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων, TCG Anadolu.

«Μετά από 7 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, θέτουμε σε λειτουργία το πλοίο TCG Anadolu. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι», δήλωσε ο Ερντογάν. «Τώρα η δεύτερη φάση θα είναι να ναυπηγήσουμε ένα ολόκληρο αεροπλανοφόρο. Βλέπουμε το πλοίο ως σύμβολο που θα στερεώσει τη θέση μας ως περιφερειακή δύναμη».

Ο Toύρκος πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του TCG Anadolu και θα συμμετάσχουν στην κατασκευή των τριών νέων φρεγατών κλάσης Istanbul. «Το TCG Anadolu, το οποίο θέσαμε σε λειτουργία, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο στον κόσμο στο είδος του. Επίσης, χάρη στα τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης που μεταφέρει, αυτό το πλοίο έχει τα χαρακτηριστικά που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου όταν είναι απαραίτητο», είπε ο Ερντογάν.

Σημείωσε επίσης ότι χάρη στο TCG Anadolu, οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε περιοχές κρίσης στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να απαιτείται κύρια υποστήριξη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα οπλικά συστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα ραντάρ και τα συστήματα λέιζερ στο πλοίο αναπτύχθηκαν από την εγχώρια και εθνική βιομηχανία. «Το πλοίο έχει αναπτυχθεί κατά 80% από εγχώρια τεχνολογία και συστήματα». 

To πλοίο είχε παραδοθεί στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο η επίσημη τελετή αναβλήθηκε για αργότερα, καθώς η Τουρκία βρισκόταν ακόμα σε κατάσταση πένθους, λόγω των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.  Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14 Μαϊου, ήταν η κατάλληλη στιγμή ο Ερντογάν να κάνει ένα μεγάλο «πανηγύρι» για να παρουσιάσει το νέο πλοίο ως «επίτευγμα» της κυβέρνησής του.

Παράλληλα με την παράδοση του TCG Anadolu, έγινε και η πρώτη κοπή μετάλλου για την κατασκευή των τριών φρεγατών κλάσης Istanbul, του προγράμματος εθνικών πλοίων MILGEM.

Χουλουσί Ακάρ: «Το νέο πλοίο προσθέτει δύναμη και δόξα στο Ναυτικό μας»

«Το TCG Anadolu, εξοπλισμένο με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, θα είναι η ναυαρχίδα των Ναυτικών μας Δυνάμεων, η κόρη του ματιού του ναυτικού μας και θα προσθέσει δύναμη στον ένδοξο στρατό και το ναυτικό μας με την ικανότητα και τα κατάλληλα χαρακτηριστικά του», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που βρέθηκε επίσης στην επίσημη τελετή παράδοσης του πλοίου.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το πλεονέκτημα της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρησιακής υπεροχής που πολύ λίγοι στρατοί στον κόσμο μπορούν να επιτύχουν», πρόσθεσε.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τη χώρα μας σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη θέση δουλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις σύμφωνα με το όραμα του »αιώνα της Τουρκίας». Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε και αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε», τόνισε ο Ακάρ.

Τα χαρακτηριστικά του TCG Anadolu

Βασισμένο στη ναυαρχίδα της Ισπανίας, το πλοίο Juan Carlos I, το TCG Anadolu είναι ένα αμφίβιο επιθετικό ελικοπτεροφόρο πλοίο (LHD). Έχει μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνων. Έχει τελική ταχύτητα περίπου 21 κόμβων, εμβέλεια 9.000 ναυτικών μιλίων και μπορεί να επιχειρεί στη θάλασσα για 50 ημέρες.

Το TCG Anadolu αρχικά προοριζόταν να λειτουργεί σαν αεροπλανοφόρο, ικανό να μεταφέρει στόλο ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL), όπως η παραλλαγή του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35B της Lockheed Martin.

Ωστόσο, τα σχέδια της Τουρκίας «ναυάγησαν» όταν οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400 το 2019.

Το αμφίβιο πλοίο θα μεταφέρει τα εγχώρια κατασκευασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB3 Bayraktar, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι σύντομα το πλοίο θα είναι σε θέση να μεταφέρει το μαχητικό-drone Kizilelma και το ελαφρύ μαχητικό Hurjet.

Εκτός από τα drones, το TCG Anadolu θα φιλοξενεί ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριας παραγωγής T129 Atak, των επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W Super Cobra και των ελικοπτέρων SH-70B.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει συνολικά 94 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 τανκς, 27 τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων επίθεσης ZAHA, 6 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, 33 διαφόρων οχημάτων και 15 ρυμουλκούμενων.

10 ελικόπτερα ή 11 drones μπορούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό τμήμα του πλοίου και 19 ελικόπτερα ή 30 drones μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό του. Το πλοίο θα φιλοξενεί 1223 άτομα προσωπικό. Υπάρχει επίσης μια πλήρης νοσοκομειακή εγκατάσταση και 2 χειρουργεία στο πλοίο.

Με πληροφορίες από: Anadolu