TCG Istanbul: Πρώτη δοκιμή για το σύστημα κάθετης εκτόξευσης MIDLAS από την τουρκική φρεγάτα [vid]

Η φρεγάτα TCG Istanbul του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησε πρόσφατα μια σημαντική δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς εκτόξευσε έναν πύραυλο επιφάνειας-αέρος, τον HISAR-D, από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου MIDLAS.

Αυτή ήταν η τελευταία δοκιμή για το νέο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων, το οποίο έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από την φρεγάτα TCG Istanbul, η οποία εντάχθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μόλις πριν από λίγους μήνες.

Στις 12 Μαρτίου 2023, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB), Χαλούκ Γκιουργκιούν, ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων MIDLAS που κατασκευάζει η Roketsan.

Η εκτόξευση του πυραύλου HISAR-D RF έγινε με ολοκληρωμένη χρήση όλων των άλλων συστημάτων ραντάρ/αισθητήρα και ελέγχου πυρός, ειδικά του συστήματος διαχείρισης μάχης ADVENT που διαθέτει η τουρκική φρεγάτα.

Το νέο τουρκικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης τύπου MIDLAS είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής μας χώρας, διότι θα αντικαταστήσει το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου Mk.41 της αμερικανικής Lockheed Martin στις υπό ανάπτυξη φρεγάτες κλάσης Istanbul.

Σε επόμενο στάδιο το MIDLAS θα είναι σε θέση να εκτοξεύει πυραύλους επιφανείας – αέρος μεγάλης εμβέλειας τύπου SIPER Block-1, τον πύραυλο επιφανείας – επιφανείας υψηλής ακρίβειας και μεγάλης εμβέλειας τύπου ATMACA.

Με πληροφορίες από: Naval News