Tejas MK2: H Ινδία θέλει να αποσύρει τα Mirage 2000 – Είναι άξιος διάδοχος το νέο της μαχητικό;

Ο Αρχηγός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει έξι μοίρες του ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους Tejas Mk2 (LCA M2), το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό παραγωγή. Μόλις ξεκινήσει η παραγωγή αυτών των αεροσκαφών, θα γίνουν περισσότερες παραγγελίες από την υπηρεσία, λένε τα ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Το LCA Mk1 είναι ήδη σε λειτουργία και η νεότερη εκδοχή του LCA-Mk1A θα παραδοθεί στην ινδική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Το LCA Mark 2 προορίζεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά Jaguar και Mirage 2000, όταν αυτά καταργηθούν σταδιακά μετά από δέκα χρόνια. Για πολλά χρόνια, τα μαχητικά Mirage 2000 της IAF έχουν διατηρήσει ένα εξαιρετικό επιχειρησιακό ρεκόρ.

Τον Φεβρουάριο του 2019, δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 διέσχισαν τον Ινδικό εναέριο χώρο για πρώτη φορά για να χτυπήσουν τις εξέδρες εκτόξευσης μιας τρομοκρατικής ομάδας κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε συμβόλαιο τον Αύγουστο του 2021 για την απόκτηση 20 αεροσκαφών Mirage 2000 που καταργήθηκαν σταδιακά από τη Γαλλία για ανταλλακτικά. Το γαλλικό αεροσκάφος που βρίσκεται σε υπηρεσία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες εξακολουθεί να είναι μια χρήσιμη «πολεμική μηχανή», αναφέρει ο αρχηγός της ινδικής ΠΑ.

Tejas Mk2 VS Mirage 2000

Αφού η Ινδία έχει ξεκινήσει ήδη να σκέφτεται την αντικατάσταση των επιχειρησιακών γαλλικών αεροσκαφών, οι αναλυτές εξετάζουν το κατά πόσο το εγχώριο ινδικό μαχητικό είναι ένας άξιος αντικαταστάσης και μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα της ΠΑ.

Ενώ το Mirage 2000 είναι ένα δοκιμασμένο αεροσκάφος στο πεδίο μάχης και έχει «αποδείξει» την αξία του, το νέο Mark 2 δεν έχει βγει ακόμα από την γραμμή παραγωγής για να δοκιμαστεί. Αυτό καθιστά την επικείμενη αντικατάσταση ως ρίσκο για το ασιατικό κράτος.

Επιπλέον, παρ’όλο που το Tejas Mk2 προορίζεται για ένα ελαφρύ μαχητικό, ο κινητηρας ο οποίος θα ενσωματωθεί στο αεροσκάφος ειναι βαρύτερος από εκείνον του ινδικού Mirage και έτσι,πιθανότατα θα νεταχθεί στην κατηγορία των αεροσκαφών μεσαίου βάρους, μειώνοντας την χωρητικότητα του ωφέλιμου φορτίου.

Το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000 ταξιδεύει με ταχύτητα 2,2 Mach και έχει αυτονομία 3.335 χιλιομέτρων, ενώ το Tejas Mk2 αναμένεται να πετάει με ταχύτητα 1,8 Mach. Ωστόσο, έχει αυξημένη αυτονομία 3.500 χιλιομέτρων.

Αν και αυτά είναι μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά, το αεροσκάφος Tejas Mk2 ξεπερνά τις δυνατότητες του Mirage 2000 με διάφορους τρόπους.

«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέχρι το 2040, μπορούμε να δούμε σχεδόν ολόκληρο τον στόλο των παλαιότερων Jaguar και Mirage να αντικαθίσταται από το Tejas Mk II», δήλωσε ο Girish Linganna, Ινδός αναλυτής Άμυνας και Αεροδιαστημικής.

Όταν τα γαλλικά μαχητικά αποσυρθούν, το Tejas Mk2 θα ήταν ενδεχομένως ο κατάλληλος αντικαταστάτης, αναφέρουν οι αναλυτές. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα Mark 2 αναπτύσσονται τοπικά, σε αντίθεση με το Mirage που αποκτήθηκε από τους Γάλλους.

Μαζί με το LCA Tejas Mk1A, το AMCA, το Rafales και το Su-30MKI, το αεροσκάφος θα προσθέσει μεγαλύτερη ισχύ στην αεροπορική δύναμη της Ινδίας, σε ένα επίφοβο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας.

Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία Wikipedia