Tejas: Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Ινδίας – Η πρώτη απώλεια μετά από 23 χρόνια [pics]

Συναγερμός σήμανε σήμερα στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας (IAF) καθώς ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος τύπου Tejas συνετρίβη στην περιοχή Τζαισαλμέρ της περιφέρειας Ρατζαστάν, κατά την διάρκεια επιχειρησιακής εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ενώ ο πιλότος είναι σώος.

Όπως ανέφερε και η ινδική Πολεμική Αεροπορία με σχετική ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ένα αεροσκάφος LCA Tejas αντιμετώπισε [πρόβλημα» και είχε ατύχημα κατά την διάρκεια πτήσης στην περιοχη Τζαισαλμέρ», τονίζοντας ότι ο πιλότος σώθηκε αφού έκανε έγκαιρη χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για να διερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος, που είναι το πρώτο στην ιστορία του αεροσκάφους μετά από 23 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το LCA Tejas είναι ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών που σχεδιάστηκε αρχικά για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Ινδικό Ναυτικό.

Το μονοκινητήριο αεροσκάφος 6,5 τόνων διαθέτει τετραπλό ψηφιακό αυτόματο σύστημα ελέγχου πτήσης fly-by-wire για βελτιωμένη απόδοση. Διαθέτει επίσης ένα σύνθετο δέλτα χωρίς ουρά που επιτρέπει στα Tejas να μεταφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα όπλων, όπως βόμβες και πυραύλους. Το αεροσκάφος μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 1,6 Mach.

Με πληροφορίες από: ANI / Φωτογραφία αρχείου Reuters