TF-X: 100 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα θα κοστίζει το τουρκικό stealth μαχητικό αεροσκάφος

Όπως είχε γράψει πριν από ένα μήνα το OnAlert, η Τουρκία επενδύει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία για την κατασκευή κινητήρα προκειμένου να δει πρόοδο στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας TAI (Turkish Aerospace Industries) μίλησε για το περίφημο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, αποκαλύπτοντας πως το κόστος ανά μονάδα θα ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, ο Temel Kotil σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2025 και θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ ακόμα σημείωσε ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμφωνία με την TRMotor, που ειδικεύεται στην κατασκευή και παραγωγή κινητήρων.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της TAI αποκάλυψε ότι στόχος της εταιρείας του είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών TF-X το μήνα, ενώ ελπίζει ότι θα το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα θα υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, τόνισε ότι 25 τοις εκατό του προσωπικού και πιο συγκεκριμένα οι μηχανικοί, εργάζεται αποκλειστικά στο πρόγραμμα TF-X.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός διευθυντής της TRMotor  είχε δηλώσει ότι «ο κινητήρας για το μαχητικό TF-X  βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού», καθώς η κατασκευή του κινητήρα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Τούρκους διότι για χρόνια βρίσκονταν σε συνομιλίες με τη Rolls-Royce, ωστόσο οι επαφές «πάγωσαν» λόγω αβεβαιότητας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Με πληροφορίες από: Defense News / Ahval | Φωτογραφία αρχείου Reuters