TF-X: Η Τουρκία ξεκινά επίσημα διαγωνισμό για τον κινητήρα των εθνικών μαχητικών

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα έναν διαγωνισμό για την τοπική ανάπτυξη ενός κινητήρα turbofan που θα τροφοδοτεί το υπό κατασκευή εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, το TF-X.

Η Διεύθυνση των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) εξέδωσε τον Ιούνιο αίτημα για προτάσεις, καλώντας πιθανούς πλειοδότες για το πρόγραμμα. Η SSB είπε ότι δύο Τούρκοι κατασκευαστές κινητήρων, η Tusas Engine Industries και η TRMotor, απάντησαν στο αίτημα (RFP).

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η TAEC, μια συνεργασία μεταξύ της βρετανικής κατασκευάστριας κινητήρων Rolls-Royce και του τουρκικού βιομηχανικού ομίλου Kale Group, θα απαντήσει σύντομα στο RFP.

Ο σχεδιαζόμενος κινητήρας της TAEC αναμένεται να πετάει το TF-X σε υψόμετρο 40.000 ποδιών και να το βοηθήσει να φτάσει σε ταχύτητα έως και 1,8 Mach.

Ο Ντεμίρ είπε ότι οι βασικές απαιτήσεις της κυβέρνησης είναι:

-Παραγωγή του σχεδιαζόμενου κινητήρα στην Τουρκία
-Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανήκουν στην Τουρκία
-Να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άδεια εξαγωγής
-Αποτελεσματικότητα κόστους

Ο Ντεμίρ είπε ότι η προσφορά της TAEC πληρούσε όλα τα κριτήρια εκτός από ένα: δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανήκουν στην Τουρκία. «Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουμε σε συμφωνία με τη Rolls-Royce, η Τουρκία θα προχωρήσει με τις εγχώριες ικανότητές της για την ανάπτυξη του κινητήρα», δήλωσε.

Η SSB σχεδιάζει να κατασκευάσει πρωτότυπα TF-X χρησιμοποιώντας τον αμερικανικής κατασκευής κινητήρα F110. «Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουμε το F110 στη σειριακή παραγωγή του TF-X», είπε ο Ντεμίρ.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου και ειδικός στον κινητήρα είπε ότι η τροφοδοσία του TF-X με το F110 μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. «Η σειριακή παραγωγή μπορεί να απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και χρόνο δοκιμής. Επιπλέον, αυτή η επιλογή θα συνοδεύεται από τα ίδια προβλήματα άδειας εξαγωγής και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι με την πιθανή επιλογή της Rolls-Royce», είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Rolls-Royce πρόσφερε μια κοινή συνεργασία παραγωγής στην Τουρκία με σκοπό να ενισχύσει τις προγραμματισμένες τουρκικές πλατφόρμες και πιθανές πωλήσεις σε τρίτους. Η πρόταση της εταιρείας αφορούσε μια μονάδα παραγωγής στην Τουρκία για την κατασκευή κινητήρων για το TF-X, καθώς και για ελικόπτερα, τανκς και πυραύλους.

Το TF-X έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2026. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2029, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου