TF-X: Η Τουρκία ζητά από την Rolls-Royce συμπαραγωγή του κινητήρα για το εθνικό της μαχητικό

Η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Rolls-Royce καθώς επιδιώκει συμφωνία για τη συμπαραγωγή κινητήρα για το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, το TF-X, σύμφωνα με τον επικεφαλής προμηθειών της κυβέρνησης.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Χασάν Κουτσουκακιούζ, ηγήθηκαν δύο ανώτερων τουρκικών αντιπροσωπειών σε μια επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο για έναν νέο γύρο συνομιλιών. Η Τουρκία περιμένει πλέον την αξιολόγηση και την απάντηση του Βρετανού κατασκευαστή κινητήρων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς ο κινητήρας να παράγεται στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Ντεμίρ

Μια πτυχή της πιθανής συμφωνίας, είπε, περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξαγωγής του κινητήρα σε άλλες χώρες. «Για αυτόν τον λόγο δεν θέλουμε περιορισμούς στις εξαγωγές», εξήγησε.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Rolls-Royce είχε κάνει μια αντίστοιχη πρόταση στην Τουρκία για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής, η οποία θα περιελάμβανε την κατασκευή κινητήρων για το TF-X, καθώς και για ελικόπτερα, τανκς και πυραύλους.

Τον Ιανουάριο του 2017, η βρετανική εταιρεία BAE Systems και η Turkish Aerospace Industries υπέγραψαν συμφωνία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (126 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 5 Μαρτίου, ο Ντεμίρ είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί μια πιθανή συμφωνία κινητήρα με τη Rolls-Royce. «Είχαμε κάποια προβλήματα με τη Rolls-Royce στο παρελθόν», είπε. «Αυτά έχουν λυθεί. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».

Το πρόγραμμα TAI TF-X, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες τεχνολογίες, ξεκίνησε μετά την απόσυρση της Τουρκίας από το πρόγραμμα αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία Wikipedia