TF-X: Κατασκευάστηκε το πρώτο εξάρτημα του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς

Η κρατική Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) φαίνεται πως ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου εξαρτήματος του τουρκικού «εθνικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» που είναι γνωστό ως TF-X, σύμφωνα με όσα ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah την Παρασκευή.

Την πληροφορία έκανε γνωστή ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAI, Temel Kotil, με ανάρτηση του στο Twitter, λέγοντας πως: «Κατασκευάσαμε το πρώτο εξάρτημα του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους μας. Κάθε βήμα που κάνουμε για το έργο της [επιβίωσης / ασφάλειας] της χώρας μας είναι πολύ σημαντικό και πολύτιμο για εμάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μου με τους οποίους περπατήσαμε στον ίδιο δρόμο δουλεύοντας με ενθουσιασμό και επιμέλεια».

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ είχε αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή της Ρωσίας στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του μαχητικού, στο πλαίσιο του «παζαριού» που κάνει η Άγκυρα μεταξύ Δύσης και Μόσχας αναφορικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμού του στόλου μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν, ο Temel Kotil, το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας θα αποτελείται από περίπου 20.000 μέρη, ενώ η παραγωγή των ανταλλακτικών θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, ωστόσο το πιο σημαντικό μέρος στην κατασκευή είναι οι βάσεις τιτανίου που συγκρατούν τους κινητήρες, με τον ίδιο να προσθέτει ότι έχουν εκτεταμένη εμπειρία και γνώση σε τέτοιες κατασκευές, λόγω μελετών στο αμερικανικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

Τα χαρακτηριστικά του TF-X

Ο Temel Kotil σημείωσε ότι ένας έτοιμος κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κινητήρα στην αρχή, ενώ ένας νέος κινητήρας που αναπτύχθηκε από την TRMotor θα ενσωματωθεί στο αεροσκάφος αργότερα, ενώ στο πρόγραμμα ανάπτυξης συμμετέχουν κι άλλες τουρκικές εταιρείες όπως:

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κατασκευάστριας εταιρείας TAI, το μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών TF-X το μήνα, ενώ το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα θα υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου