TF-X: Με 3D εκτυπωτή θα κατασκευαστεί το τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς – «Αποκαλυπτήρια» το 2023

Η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει την αισιοδοξία της για την ανάπτυξη του «εθνικού» stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς TF-X, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Turkish Aerospace Industries που έχει αναλάβει την κατασκευή του, δήλωσε πρόσφατα ότι τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους θα γίνουν τον Μάρτιο του 2023.

Ο Temel Kotil είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το TF-X θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 18 Μαρτίου του 2023 και θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2026», ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι για να θεωρείται πράγματι ως εθνικό μαχητικό πρέπει τα πάντα κατασκευαστούν στην Τουρκία, διότι «δεν έχει νόημα να αγοράζουμε μέρη του αεροσκάφους από το εξωτερικό, όπως το σύστημα προσγείωσης ή τον κινητήρα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αντιθέτως, αυτά πρέπει να κατασκευαστούν στην Τουρκία. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μια εγκατάσταση για να εξετάζουμε αν το αεροσκάφος είναι ορατό από τα ραντάρ [εννοώντας τις stealth ιδιότητές του μαχητικού]. Στο πλαίσιο αυτό, η επένδυση πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη για το TF-X».

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο TF-X

Αυτές οι δηλώσεις, που δείχνουν αν μη τι άλλο ένα αρκετά φιλόδοξο όραμα και χρονοδιάγραμμα για το μαχητικό πέμπτης γενιάς, εύλογα αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και καχυποψία, διότι είναι γνωστό από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα αεροσκαφών και ειδικότερα πέμπτης γενιάς, ότι χρειάστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν, με αρκετά προβλήματα στην πορεία και με εισαγωγές εξαρτημάτων από τρίτες χώρες.

Όμως, μια όχι και τόσο γνωστή είδηση στα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να «προδίδει» τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να γλιτώσει «χρόνο». Η Turkish Aerospace Industries αγόρασε τον πασίγνωστο 3D εκτυπωτή μετάλλου τύπου «EBAM 300», που χρησιμοποιεί την τήξη δέσμης ηλεκτρονίων, προκειμένου να κατασκευάσει τα εξαρτήματα του TF-X.

Η σύμβαση μεταξύ της TAI και της εταιρείας – προμηθευτή Sciaky Inc., προβλέπει επίσης και τη συνεργασία των δύο πλευρών σε μια σειρά προγραμμάτων και έργων που στοχεύουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση για την καλύτερη δυνατή χρήση και λειτουργία του 3D εκτυπωτή «EBAM 300». Μάλιστα, το συγκεκριμένο μηχάνημα θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της TAI στην Άγκυρα και μπορεί να εκτυπώσει τμήματα και εξαρτήματα με μήκος έως μέτρα, με πλάτος έως 2 μέτρων και με ύψος έως 1,8 μέτρα, με την εκτύπωση να «σηκώνει» την ώρα μεταλλικά ελάσματα έως και 20 κιλά.

Με πληροφορίες από: Aviacionline