TF-X: Το πρωτότυπο μαχητικό 5ης γενιάς της Τουρκίας μπήκε στο τελικό στάδιο κατασκευής – Οι πρώτες εικόνες [vids, pics]

Ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ αποκάλυψε χθες ότι το πρωτότυπο αεροσκάφος τύπου TF-X μπήκε στην τελική φάση κατασκευής, με την είσοδό του στην γραμμή συναρμολόγησης να εορτάζεται από υψηλόβαθμους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και από στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών στο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο ίδιος δήλωσε σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι:« Το πρώτο Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος», όπως ονομάζουν οι Τούρκοι το TF-X, «μπήκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης. Σύμφωνα με τους στόχους μας για το 2023, η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί και θα βγει από το υπόστεγο το 2023». Μάλιστα δημοσίευσε πλάνα από σχετική εκδήλωση, όπου εμφανίζεται το τουρκικό stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς, όπως οι γείτονες το χαρακτηρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι το «εθνικό μαχητικό» τύπου TF-X αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς η Άγκυρα επιθυμεί την ανάπτυξη ενός stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς που  θα διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα αμερικανικά F-35 και που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα μαχητικά F-16 κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2030. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2023 και να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2026.