TF-X: «Το τουρκικό μαχητικό επόμενης γενιάς ολοκλήρωσε επιτυχώς δοκιμαστική τροχοδρόμηση» [pics]

Σύμφωνα με φωτογραφίες και πληροφορίες που δημοσίευσαν αμυντικά τουρκικά ενημέρωσης, το νέο, αμιγώς τουρκικής κατασκευής, μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου TF-X πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 16 Μαρτίου επιτυχώς έναυση κινητήρα και δοκιμαστική τροχοδρόμηση κατά μήκος του αεροδιαδρόμου απογείωσης.

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, αναμένεται αύριο 18 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παρουσίασης για το «roll-out» του «Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ, Τεμέλ Κοτίλ, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης του TF-X, είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιήσουν την παρθενική πτήση του νέου αεροσκάφους, όχι το 2025, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στα τέλη του 2023.

«Δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά»

Ο Τεμέλ Κοτίλ είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου, ότι το TF-X είναι «stealth» και ότι τα «σημερινά ραντάρ δεν μπορούν να το δουν, ωστόσο επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, δεν μένουμε με άδεια χέρια και έτσι εξελισσόμαστε και εμείς, ώστε [το TF-X] να αναπτυχθεί με την τεχνολογία του αύριο». Το νέο μαχητικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, θα μπορεί να «κλειδώνει» εχθρικούς εναέριους και χερσαίους – επίγειους και να τους καταστρέψει από εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, διότι θα εντοπίζει τους εχθρικούς στόχους από μεγάλη απόσταση, θα αξιοποιεί τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και θα εκτοξεύει τα βλήματα με αποτελεσματικότητα. Με άλλα λόγια ο Τεμέλ Κοτίλ αποκαλύπτει ότι το TF-X θα πραγματοποιεί πλήγματα με standoff ωφέλιμο φορτίο σε «beyond visual range engagements» και συνεπώς θα αφήνει «την βρώμικη δουλειά» δηλαδή τις αερομαχίες για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Φωτογραφία αρχείου