THeMIS: Ρώσοι «επικήρυξαν» το προηγμένο μη επανδρωμένο όχημα στην Ουκρανία με 1 εκατ. ρούβλια

Μια ιδιαίτερη είδηση έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα αναλυτών τις τελευταίες ημέρες και αφορά την «επικήρυξη» του προηγμένου μη επανδρωμένου οχήματος (UGV) τύπου THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) από το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών (Centre for Analysis of Strategies and Technologies).

Ειδικότερα, το think tank, το οποίο έχει έδρα στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι προσφέρει ανταμοιβή 16.330 δολαρίων που αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο ρούβλια, σε στρατιωτικό προσωπικό ή σε στέλεχος σωμάτων ασφαλείας που υπηρετεί στην Ουκρανία και που θα παραδώσει σε άθικτη κατάσταση το UGV τύπου THeMIS στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους πολλαπλών αποστολών κατασκευάζεται από την εσθονική εταιρεία Milrem, με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Το UGV διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα με την αποστολή που καλείται να εκτελέσει και μπορεί παρέχει υποστήριξη σε δυνάμεις πεζικού χάρη στο τηλεχειριζόμενο πυργίσκο με πυροβόλο 30 χιλιοστών, ενώ μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά προσωπικού, τον εντοπισμό αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και την εκκένωση τραυματιών από το πεδίο της μάχης. Μόλις έγινε γνωστή η επικήρυξη του THeMIS, η κατασκευάστρια εταιρεία απάντησε στους Ρώσους μέσω του εκπροσώπου Τύπου.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνουμε την πρόκληση του ρωσικού think tank ως κοπλιμέντο» και συνέχισε λέγοντας ότι η Milrem παρέδωσε το πρώτο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους στην Ουκρανία στα τέλη Αυγούστου για την μεταφορά τραυματισμένων ανθρώπων αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού ενώ ακόμα οι Εσθονοί παρείχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση στους Ουκρανούς χειριστές του UGV.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμβουλος του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας δημοσίευσε βίντεο στο Facebook, παρουσιάζοντας το THeMIS, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω: