Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ για την «συντήρηση Πτητικών Μέσων Ενόπλων Δυνάμεων»

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Φραγγίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «Συντήρηση Πτητικών Μέσων Ενόπλων Δυνάμεων», όπου και αναφέρθηκε στις σχετικές συμβάσεις και συμφωνίες που αφορούν την υποστήριξη του συνόλου των ιπτάμενων μέσων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ρώτησαν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει, αφενός σε ποιους ιδιωτικούς φορείς υλοποιείται η συντήρηση των πτητικών μέσων, δηλαδή αεροσκάφη και ελικόπτερα, των Ενόπλων Δυνάμεων και με ποιες διαδικασίες, αφετέρου αν αυτοί οι ιδιωτικοί φορές κατέχουν την σχετική και απαραίτητη πιστοποίηση για την δυνατότητα συντήρησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι αναφορικά με τη συντήρηση των ιπταμένων μέσων του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), αυτή πραγματοποιείται από Μονάδες του ΣΞ και ιδιωτικούς φορείς, όπως παρακάτω:

Περαιτέρω, τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται από ιδιωτικούς φορείς για τις επισκευές των πτητικών μέσων οφείλουν να πληρούν τα προβλεπόμενα και να φέρουν όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις ποιότητας από τους κατασκευαστές τους. Σε ό,τι αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), διαθέτει τρεις Μοίρες Ιπταμένων Μέσων (ΙΜ) με αυτόνομη επισκευαστική ικανότητα, οι οποίες συνεργάζονται με επισκευαστικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού ως απαιτείται.

Οι διαδικασίες συντήρησης

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός αριθμός υλικών/συσκευών των ΙΜ προωθείται για εργοστασιακή συντήρηση είτε στους κατασκευαστές των υλικών, είτε σε ιδιωτικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού με τις ακόλουθες διαδικασίες:

Η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και τη σύμβαση για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των Ε/Π S-70 του ΠΝ, κατά το τρέχον έτος έχει ανατεθεί η εκτέλεση αριθμού επιθεωρήσεων και επισκευών Ε/Π S-70 του ΠΝ στην εταιρεία «AEROSERVICES S.A.», η οποία σύμφωνα με Επιστολή της Κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky – Approved MRO for S-70 Helicopter Maintenance και τη συμφωνία Technical Assistance Agreement (TAA) No.TA-4542/Amendment No.3 (2019) αποτελεί το μοναδικό εγχώριο επισκευαστικό φορέα Ε/Π S-70 που έχει πιστοποιηθεί από την εταιρεία Sikorsky, ήτοι τον κατασκευαστή των εν λόγω Ε/Π.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, η πλειονότητα του έργου συντήρησης των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) εκτελείται τόσο από τις Υπηρεσίες της ΠΑ, όσο και από την εταιρεία ΕΑΒ ΑΕ σε επίπεδο εργοστασιακής συντήρησης. Σε ό,τι αφορά στην ανάθεση έργου σε ιδιωτικούς φορείς, στην παρούσα φάση, η
εργοστασιακή συντήρηση του αεροσκάφους Gulfstream (VIP) και ενός Ε/Π ΑS332C1 Super Puma, έχουν ανατεθεί αντίστοιχα στην εταιρεία ΑΜΑC (ΑΔΑ:ΩΚΖΧ6-3ΣΖ) και στην ΝSΡΑ (ΑΔΑ:6ΖΚ96-Ψ1Χ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/16 (Α’ 134). Η συντήρηση των ανωτέρω πτητικών μέσων εκτελείται σε εξουσιοδοτημένα επισκευαστικά κέντρα (Authorized Maintenance Centers – AMC), τα οποία διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τους αντίστοιχους κατασκευαστές των μέσων.