Τι είπε ο Αβραμόπουλος για τους εξοπλισμούς – «Νέες αγορές αποκλείονται»

Τις «στοχευμένες και διορθωτικές» πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εμπέδωση και τη βελτίωση των ρυθμίσεων στο πεδίο της διαφάνειας, παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι αναρτάται σε διαβούλευση άμεσα σχετικό νομοσχέδιο.
 
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η αποφασιστικότητά μας για εμπέδωση της διαφάνειας, αθόρυβα αλλά πάνω απ’ όλα με ουσία, την κάναμε πράξη, σε όλες τις θεματικές που γέννησαν υποψίες σκανδάλων και έντονων αμφισβητήσεων στο παρελθόν», και επικαλούμενος το παράδειγμα της προμήθειας καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ότι για πρώτη φορά επί της θητείας του διενεργήθηκε διαγωνισμός μέσα από τη συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τις Προμήθειες σημαντικής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας.
 
Πρόσθεσε δε, ότι έχει ζητηθεί από τα Επιτελεία να συντάξουν τους όρους για ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της προμήθειας και της κατανάλωσης καυσίμων, ενώ μελετάται και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος. Περαιτέρω, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έδωσε εντολή να επιτραπεί η είσοδος του ΣΔΟΕ σε μονάδες για ελέγχους, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν περιστατικά νοθείας, αλλά και να αποθαρρυνθούν επίδοξοι παραβάτες. Όπως σημείωσε, γίνονται πράξη οι προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των προμηθειών στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Σε σχέση με τις προμήθειες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι κεντρική επιλογή είναι η συντήρηση και η αναβάθμιση κορυφαίας ποιότητας υλικού και οπλικών συστημάτων, η απόκτηση πυρομαχικών και η στοχευμένη ενίσχυση τομέων αιχμής, που «θα μας εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα και θα καθορίσουν την έκβαση του αγώνα».
 
Όπως επισήμανε, κορυφαίες προτεραιότητες είναι η μέγιστη αξιοποίηση και η παρακολούθηση των νέων τεχνολογιών και των εξελίξεών τους, η οργάνωση στον τομέα της πληροφόρησης και ανάλυσης, περιλαμβανομένων των δορυφορικών συστημάτων, η ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων και των στρατηγικών μέσων κρούσης.
 
«Με τα δεδομένα αυτά, προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων δεν γίνονται» παρατήρησε, ενώ για την υλοποίηση του σχεδιασμού ενεργοποιήθηκε όλο το θεσμικό πλαίσιο που ήταν εν υπνώσει και εκπονήθηκε ο Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός που ήταν εκκρεμότητα ετών. Ακόμη, ολοκληρώθηκε η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική. Σύμφωνα εξάλλου με τον σχεδιασμό, έχει καταρτιστεί και το 15ετες πρόγραμμα προμηθειών, το προσχέδιο του οποίου – όπως ενημέρωσε ο κ. Αβραμόπουλος – παρελήφθη από το ΓΕΕΘΑ, γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές και κατατίθεται στο ΚΥΣΕΑ.
 
Αναφερόμενος στον τομέα εκκαθάρισης των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, επισήμανε τη δραστική θεσμική παρέμβαση για να εκκαθαριστούν εκκρεμότητες ετών και υποθέσεις που λίμναζαν. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, η ευθύνη όσων με πράξεις ή παραλείψεις προκάλεσαν ζημία του Δημοσίου, είτε γιατί δέχτηκαν εταιρικές αντί για τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, είτε γιατί αδράνησαν και άφησαν τις εγγυητικές να λήξουν, είτε γιατί δεν μερίμνησαν εξ αρχής να λάβουν εγγυητικές ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, παραμένει ακέραια. «Αλλά δεν είναι αυτή η πρώτη μας στόχευση. Αποκλειστικά, δηλαδή, να τιμωρήσουμε τους υπαίτιους. Στόχος είναι σε μια περίοδο κρίσης να πάρουμε ό,τι μπορούμε από τα λιμνάζοντα για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της Άμυνας και να δώσουμε προοπτική στην Αμυντική Βιομηχανία» διευκρίνισε.
 
Πρόσθεσε δε, πως μπήκε τέλος στην πρακτική των διαιτησιών, «που επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα του Δημοσίου στις εξαιρετικά δαπανηρές προμήθειες στον χώρο της Άμυνας και εύλογα γεννούσε ερωτηματικά για τη διαφάνεια των κινήτρων». «Δεν περιοριζόμαστε όμως σε αυτή τη θεσμική μας παρέμβαση. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέσπιση της λεγομένης «ρήτρας διαφθοράς»» τόνισε, ενημερώνοντας πως περιλαμβάνεται ως διάταξη στο σχέδιο νόμου που αναρτάται για διαβούλευση.
 
Ακόμη ενημέρωσε ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Αποτίμησης για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, όπως και η διάταξη για τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως περιλαμβάνεται και διάταξη που απεγκλωβίζει τις διαγωνιστικές διαδικασίες από το τέλμα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν περιέλθει.
 
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των υποβρυχίων, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί πρότυπο αποφασιστικών χειρισμών, τολμηρών κινήσεων, καλού σχεδιασμού και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας. «Ξέραμε ότι πράττουμε το σωστό. Πήραμε τα ρίσκα μας, θέσαμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους, δεν μπήκαμε στη λογική των διαπραγματεύσεων και συμψηφισμών, και τελικώς πετύχαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενικής Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια είναι τα σημαντικότερα εξοπλιστικά που «πέρασε» ο Αβραμόπουλος και πόσο κοστίζουν


«Πακέτο» 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων «πέρασε» από τη Βουλή!

Εξοπλισμοί: Τι περνάνε σήμερα από τη Βουλή ποιοι «τρέχουν» και ποιοι «διστάζουν»