Tigr: Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο εκσυγχρονίζεται και οπλίζεται με πυραύλους Kalibr

Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Project 971 «Shchuka-B» (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: Akula), το Tigr, θα είναι οπλισμένο με ένα σύστημα πυραύλων κρουζ Kalibr-PL όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του το 2023, δήλωσαν στο TASS πηγές της αμυντικής βιομηχανίας στη Ρωσία.

«Μετά τον εκσυγχρονισμό στο εργοστάσιο Νέρπα, το πυρηνικό υποβρύχιο Tigr θα επιστρέψει στη μάχη ως μέρος του Βόρειου Στόλου, οπλισμένο με το σύστημα Kalibr», είπε η πηγή. Μια άλλη πηγή είπε ότι οι επισκευές και ο εκσυγχρονισμός επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023. Το ρωσικό ναυπηγείο Zvezdochka δεν σχολίασε τις πληροφορίες στο TASS.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, οι επισκευές του Tigr είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν φέτος. Το υποβρύχιο έφτασε στο εργοστάσιο Nerpa (θυγατρική του ναυπηγείου Zvezdochka, μέρος της United Shipbuilding Corporation) το 2019. Πέντε υποβρύχια κλάσης Project 971 υπόκεινται σε εκσυγχρονισμό και επισκευές στο ίδιο ναυπηγείο.

Το 24ο τμήμα υποβρυχίων δυνάμεων του Βόρειου Στόλου περιλαμβάνει έξι πυρηνικά υποβρύχια: το Leopard, το Vepr, το Tigr, το Pantera, το Gepard και το Volk.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου