Το drone Mojave αναπτύχθηκε με επιτυχία από βρετανικό αεροπλανοφόρο – Πως «έκλεψε» την πρωτιά από την Τουρκία [vids]

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mojave είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος drone που αναπτύχθηκε ποτέ από αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Το μεγάλο αυτό drone απογειώθηκε και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο HMS Prince of Wales σε μια δοκιμή στα ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, στις 15 Νοεμβρίου 2023, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Ναυτικό.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως αυτή είναι η πρώτη ανάπτυξη drone σε αεροπλανοφόρο που δεν ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύθηκαν, το drone έκανε χρήση ενός πολύ μικρού τμήματος του διαδρόμου του αεροπλανοφόρου. Κατά την απονήωση δεν χρησιμοποίησε τη ράμπα, ενώ στην προσνήωση δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο καλώδιο ανάσχεσης.

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις ακτές της Βιρτζίνια έδειξε πώς μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως το F-35 που χρησιμοποιείται από το Βασιλικό Ναυτικό, μπορούν να συνυπάρξουν με σύγχρονα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, ενισχύοντας τις ικανότητες των αεροπλανοφόρων κατηγορίας Queen Elizabeth της Βρετανίας, δήλωσαν Βρετανοί αξιωματικοί.

Η αμερικανική εταιρεία General Atomics παρουσίασε το «Mojave» το 2021. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) και μεσαίου υψόμετρου, μεγάλης αντοχής (MALE). Είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του drone MQ-1C Grey Eagle, συνεπώς μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους, όπως τους Hellfire.

Πως «έκλεψε» την πρωτιά από το τουρκικό TB3 Bayraktar

Πολλοί τουρκικοί λογαριασμοί στο Χ και τουρκικοί αμυντικοί ιστότοποι έσπευσαν να σχολιάσουν το σημαντικό επίτευγμα του Βρετανικού ΠΝ, που «έκλεψε» την πρωτιά από το τουρκικό ναυτικό.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB3 Bayraktar αναπτύχθηκε για να επιχειρεί από το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu. Η πρώτη πτήση του TB3 από το TCG Anadolu θα σηματοδοτούσε την πρώτη πτήση drone τύπου MALE από έναν μικρό διάδρομο ελικοπτεροφόρου.

Το τουρκικό drone έχει πλέον πραγματοποιήσει πάνω από 5 δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ σήμερα η Baykar ανακοίνωσε ότι πέρασε και τις δοκιμές απόδοσης και πιστοποίησης. Υπενθυμίζεται πως, όταν το νέο πλοίο TCG Anadolu παραδόθηκε επίσημα στο τουρκικό Ναυτικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτώθηκαν  με γερανό πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου, καθώς δεν είναι ακόμα εγκατεστημένος ο απαραίτητος εξοπλισμός προσγείωσης.