«Το έκανε» η Πολωνία: Θα στειλει τα γερμανικά τανκς Leopard στην Ουκρανία

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα παραλάβει γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 από τη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, η Πολωνία αποφάσισε να μεταφέρει στην Ουκρανία μια παρτίδα τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard «στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού».

Ωστόσο, απαιτείται η σχετική άδεια από την Γερμανία για την επανεξαγωγή του γερμανικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει γνώση κανενός αιτήματος από τους συμμάχους της να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η Πολωνία δεν σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία χωρίς τον σχηματισμό ενός ευρύτερου συνασπισμού.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραμένει πεπεισμένος για την ανάγκη συντονισμού με τους συμμάχους για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, έφτασαν στην Ουκρανία χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις  και έχουν ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο Λβιβ στο πλαίσιο του Τριγώνου του Λούμπλιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία και τη Λιθουανία για την απόφαση για στρατιωτική υποστήριξη.

Η Ουκρανία ζητάει εδώ και αρκετό καιρό από τους συμμάχους τς να αποκτήσει άρματα μάχης Leopard, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 2.000 από αυτά στην Ευρώπη και βρίσκονται σε υπηρεσία με 13 χώρες. Αλλά η επανεξαγωγή τους απαιτεί άδεια από το Βερολίνο και η Γερμανία ανησυχεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει άρματα μάχης Leopard, που είναι ισχυρότερα από τα ελαφρά Marder, για να στηρίξει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο μέλλον.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου